LifestylePolitikaZDKZdravlje

ZDK: U Zavidovićima promoviran rad JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama

Javna ustanova Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, danas je u Zavidovićima promovirala rad s posebnim osvrtom na ovu općinu.

Tematsku sjednicu u Centru za kulturu Zavidovići pratili su predstavnici Općinskog vijeća, resorni pomočnik načelnika, direktori i pedagozi škola, roditelji i predstavnici NVO i zavidovičko udruženje paraplegičara.

Javna ustanova Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, sa svojim dnevnim centrima u Visokom, Tešnju, Zenici, Žepču, Maglaju i Centrom za rane intervencije u Zenici ima oko 380 štićenika, a uz organizovani prevoz štićenika sa svih općina ZDK obuhvaćeni su svi potencijalni korisnici usluga.
Cilj ove Ustanove je da se u perspektivi sveobuhvatno riješi pitanje štićenika  na način uključivanje ministarstava zdravstva i obrazovanja ZDK-a u proces edukacije i reahabilitacije djece s teškoćama u razvoju i učenju u dobi do šest godina života, kao i djece i omladine koji su već uključeni.

Direktorica JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona Meldina Ugarak kazala nam je da bi sistem koji razvija ova Ustanova trebao prerasti do državnog nivoa.

Zaključak tematske sjednice u Zavidovićima bi se mogao sažeti u opredjeljenju da se napravi mogućnost da svaka općina ima svoj “centar” u svrhu dugoročnog i sistemskog rješenja za ovu populaciju. Posebno treba naglasiti potrebu sistemskog zbrinjavanja štićenika kada ostaju bez roditelja – da ne budu prepušteni na milost i nemilost društvene zajednice. ZDK sa svojim sitemskim procesima koji su u toku će sigurno taj cilj dosegnuti.

magazinplus.eu

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close