-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

ZDK: Stefana Todorović, ranije poznata kao Belma Alić, prijavljena tužilaštvu za korupciju i nezakonito zapošljavanje

– Kantonalno tužilaštvo u Zenici zaprimilo je prijave protiv Stefane Todorović, šefice biroa opštih i kadrovskih poslova JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, zbog sumnji u zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi.

Todorović je tokom svoje karijere više puta mijenjala identitet, što dodatno pojačava sumnje u njene aktivnosti. Stefana Todorović, ranije poznata kao Belma Alić, koristila je više različitih imena tokom godina, što dodatno pojačava sumnje u njene aktivnosti.

POVEZAN : HTTPS://CRNA-HRONIKA.INFO/DVOSTRUKI-OSUDJENIK-I-NEZAKONITO-ZAPOSLENA-ZBRINJAVAJU-STRANACKE-KADROVE-U-ZDK/619550

***

DVOSTRUKI OSUĐENIK I NEZAKONITO ZAPOSLENA ZBRINJAVAJU STRANAČKE KADROVE U ZDK

U prijavi i dokumentima za skupštinu precizno su navedena imena uposlenika koji su zaposleni po stranačkoj i rodbinskoj liniji, a među njima su i osobe rodbinski povezane sa Pešićem te premijerom Ze-do kantona Nezirom Pivićem

Kantonalnom tužilaštvu u Zenici prijavljeni su uposlenici JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona Anto Pešić i Stefana Todorović. Anto Pešić bio je direktor Službe do sredine prošle godine, kada je smijenjen zbog neusvajanja izvještaja o radu ove ustanove. Stefana Todorović je šefica opštih i kadrovskih poslova u Službi. Krivična prijava odnosi se na zloupotrebu položaja i ovlaštenja i nesavjestan rad u službi.

Anto Pešić je dvaput pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja – u oktobru 2017. te u junu 2020. U 2017. osuđen je na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, uslovno godinu dana, a 2020. na kaznu zatvora od godinu dana, uslovno dvije. Ove presude brisane su iz evidencije u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH. Za to vrijeme Pešić je u više navrata bio direktor Službe, posljednji put u mandatu v.d. od 1. 12. 2023. do 29. 2. 2024., nakon čega je raspoređen u biro rada Tešanj piše Žurnal

Negdje između te dvije presude Općinski sud u Zenici osudio je Ratka Orlandića, također bivšeg direktora Službe do 2015., na dvije i po godine zatvora. Osuđen je zbog zloupotrebe položaja, zapošljavanja više osoba u Službu. U period od 2012. do 2015. Orlandić je kao direktor Službe, “a sa ciljem da većem broju lica pribavi korist u vidu zaposlenja u Službi” (citat iz presude), za vrijeme trajanja Mjera štednje radi finansijske stabilizacije Službe, iako svjestan da ne treba primate nove zaposlenike zbog tih mjera, i suprotno pravilniku, ipak zapošljavao.

Presuda Orlandiću važna je za krivičnu prijavu sa početka teksta protiv Ante Pešića i Stefane Todorović, jer je upravo Stefana Todorović jedna od osoba zbog čijeg je nezakonitog zapošljavanja Orlandić proglašen krivim.

U julu 2012. Orlandić je sa Stefanom Todorović zaključio ugovor o obavljanju pripravničkog staža po Programu sufinansiranja aktivnih mjera za podsticaj zapošljavanja mladih nezaposlenih osoba bez radnog iskustva – pripravnika, iako svjestan da nije ispunjavala uslove propisane u Programu. Sud je utvrdio da je ovaj ugovor nezakonit, jer je imala ranije radno iskustvo, te se na poziv za ovaj angažman prijavila sa više od godinu dana zakašnjenja. Rok za prijave istekao je 2011. A Orlandić je u svojstvu poslodavca prijavu podnio tek u julu 2012, nakon čega je isti dan zaključio ugovor.

Zahvaljujući ovom ugovoru, krajem decembra 2012. Stefana Todorović je dobila ugovor o radu na neodređeno vrijeme za radno mjesto stručni saradnik za pravne poslove od 1.1.2013.:
-..za koji ugovor nije postojao prijedlog neposrednog rukovodioca u skladu sa odredbama člana 44. stav 9. Statuta i člana 9. Pravilnika o radu Službe – navedeno je u presudi.
Tako Pešić, dvaput pravosnažno osuđen, i Stefana Todorović, za čije je ugovore Sud utvrdio da su nezakoniti nastavljaju raditi u Službi.

Krivična prijava koja je stigla u Tužilaštvo tereti ih ponovo za nezakonito zapošljavanja. Žurnal saznaje da su obimni materijali dostavljeni i Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, od koje se, kao osnivača JU Služba za zapošljavanje Ze-do kantona, očekuje da reaguje.

U prijavi i dokumentima za skupštinu precizno su navedena imena uposlenika koji su zaposleni po stranačkoj i rodbinskoj liniji, a među njima su i osobe rodbinski povezane sa Pešićem te premijerom Ze-do kantona Nezirom Pivićem.

Za vrijeme više direktorskih mandata, Pešić nastavlja sa ovim načinom zapošljavanja, upozorava se u prijavama, i to:
-… stranačkih kolega, rodbine i prijatelja počev od domara, referenta na protokolu, sekretarice, opštim I kadrovskim poslovima, finansijama, reviziji i po općinskim biroima.

Samo neka od imena koja se spominju u prijavama su Ivan Antunović (HDZ, Biro rada Zavdovići, za čije zapošljavanje je osuđen prethodni direktor); Damir Begić, čija je rodica zaposlena u Službi, a sam ne posjeduje dvije godine radnog iskustva; Dragana Dropulja, primljena na poziciju sa koje je nezakonito otpuštena ranija uposlenica; Vedrana Dugonjić, bivša vijećnica HDZ-a iz Vareša; bračni par Lovrić – Josip Lovrić novi je direktor Službe, a njegova supruga Emanuela zaposlena je u Birou Žepče; Franka Zovko Pešić, rodica Ante Pešića; Azra Sinanović, bivša ministrica za rad u ZDK; njen suprug Arnes Sinanović; Biljana Mutnović Dragutinović (prijateljica Stefane Todorović), supruga premijera Nezira Pivića Alma Pivić…:

– Pored gore navedenih osoba, Anto Pešić i Stefana Todorović su primili još desetak i više radnika. Određeni pojedinci sa spiska su primani na određeno (po uredbi Vlade), zatim na neodređeno, te u kratkom period unapređivani uglavnom na radna mjesta višeg stručnog saradnika, bez pravnih i moralnih kriterija. Među njima su bili aktivisti HDZ-a, sada HDS-a, sa područja Maglaja, Žepča, Novog Šeher i okolnih mjesta koji putuju u Zenicu na posao, a za koje Služba izdvaja ogromna sredstva za prevoz – navodi se u materijalima upućenim Skupštini.

Skupština se kao osnivač upozorava i da novi direktor Josip Lovrić priprema Pravilnik o radu Službe i novu sistematizaciju radnih mjesta, kako bi bilo riješeno zapošljavanje na neodređeno vrijeme Damira Begića, Ane Martinović-Anđelić i Ibrahima Smajića:

– Također su planirali sistematizovati radno mjesto pomoćnika direktora, gdje bi u dogovoru sa Nezirom Pivićem (SDA) imenovali njegovog rođaka Sehadeta Hadžića, a na njegovo radno mjesto rukovodioca Odsjeka za zapošljavanje rasporedili Almu Pivić – suprugu Nezira Pivića. Novom sistematizacijom imaju namjeru od jednog odjeljenja formirati dva manja, te na taj način stvoriti rukovodeća radna mjesta i primiti u radni odnos gore navedene osobe.

Uz ove prijave dostavljeni su i podaci o prijavama poreza, iz kojih je vidljivo da pojedini uposlenici nisu ispunjavali uslove za prijem, ali i prijave protiv trenutnog direktora Josipa Lovrića, o kojima ćemo pisati u narednim tekstovima.

crna-hronika.info

***

Otkrivanje Ispunjavanja Dužnosti i Visokih Plata u u Zeničko-dobojskom Kantonu 

U vlasti Zeničko-dobojskog kantona pojavile su se priče koje su dovele do pokretanja raznih tužbi. Bruno Jozinović, član upravnog odbora Kantonalne bolnice Zenica, suočava se sa sumnjama u nepravilnosti u radu. Stefana Todorović, članica upravnog odbora Službe za zapošljavanje ZDK, dovela je u pitanje svoj integritet zbog sumnjivog ponašanja. Sehadet Hadžić, član nezavisnog odbora ZDK zaduženog za nadzor policije, nalazi se pod istragom zbog svojih postupaka. 

Slike Brune Jozinovića I Sehadeta Hadzića skinute sa interneta. 

Slike Stefane Todorović skinute sa Facebook-a 

Treba izvršiti temeljnu provjeru navedenih osoba kroz registar vlade ZDK, koje primaju naknade za angažovanje u upravnom i nadzornom odboru 

Stefana Todorović, poznata kao i Belma Alić, osim što prima visoku plaću (potpuna plata preko 4,000+ KM, a osnovna plata 3,480 KM), svoje radne obveze shvata olako.. Njen radni fond sati često je upitan – portiri, kojima je šefica, moraju je evidentirati kao prisutnu od 07:00 do 15:30 svakog radnog dana, iako često nije u blizini radnog mjesta. Ponekad jednostavno ne dođe na posao, a ipak se evidentira kao prisutna. Kontrolu knjige prisutnosti ne samo da vrši, već je i potpisuje.

ČISTA ZLOUPOTREBA POLOŽAJA.

 Osim enormne plate, Stefana ne obavlja svoje dužnosti kako je propisano. Umjesto da zastupa interese firme, surađuje s direktorom u tajnosti i angažira advokate, čime dodatno opterećuje proračun koji se puni novcem poreskih obveznika. Njeno ponašanje izaziva duboku sumnju u integritet i odgovornost unutar vladinih krugova.

Jeste li ikada razmišljali o ovome? Gospođa Stefana, poznata kao Belma Alić, prima pristojnu plaću od preko 4.000 KM, a na poslu provede otprilike 2 sata, ponekad čak i ne dođe, dok narod radi prekovremeno, preko 10  sati dnevno, da bi prehranio svoju obitelj  za manje od 1,000 KM mjesečno.. Je li ovo pravično?

 

Ovi događaji ne samo da ističu hitnu potrebu za transparentnošću i reformama unutar Zeničko-dobojskog kantona, već pozivaju na temeljno preispitivanje i odgovornost među javnim službenicima. Građani očekuju pravdu i povjerenje koje zaslužuju od svojih izabranih predstavnika, dok se razotkriva kompleksna mreža moći i privilegija. Ovaj slučaj ne bi trebao biti samo upozorenje već i poticaj za promjene koje će vratiti integritet i odgovornost u srce javne administracije Zeničko-dobojskog kantona.

Preuzeto: sites.google.com/view/otkrivanjeispunjavanjaduznosti/home?

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close