ZDK: Regulisanje taksi prevoza mora ostati u nadležnosti udruženja!

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, kako je planirano, sutra će na sjednici razmatrati Inicijativu Mehmeda Imamovića iz Tešnja, za izmjenu Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području kantona.
Iako je resorno ministarstvo ovu inicijativu ocijenilo neosnovanom, jer aktuelni zakonski propisi ne dopuštaju zatraženo ukidanje ograničenja broja taksi prevoznika, danas je na mogućnost ponovnog pokretanja pitanja nadležnosti u regulisanju taksi prevoza, reagovalo Udruženje taksista Zeničko-dobojskog kantona.
– Sve je manje korisnika taksi prevoza i taksistima je sve teže. Plaćamo sve obaveze prema državi, a u budžet Zeničko-dobojskog kantona 100 hiljada maraka mjesečno i smatramo da treba da se pitamo u vezi sa bilo kakvim predloženim zakonskim rješenjima. U suprotnom, svi ćemo odjaviti djelatnost, – izričit je predsjednik ovog udruženja, Kasim Đulić.
Predstavnik taksista Zeničko-dobojskog kantona, Dževad Dajić, podsjetio je da su taksisti ovog kantona u više navrata protestovali protiv pokušaja da se izmjenama odredbi u Zakonu o cestovnom prometu u Federaciji BiH, udruženjima ukinu nadležnosti za regulisanje rada taksi prevoznika. – Ukoliko bi se ukinula ograničenja broja taksi prevoznika, koja se po zakonu svode na omjer jedno taksi vozilo na hiljadu stanovnika u Zeničko-dobojskom kantonu, a prevoznika je i sada tri puta više od propisanog broja, bićemo u još težoj situaciji, – komentariše Dajić.
Taksisti negoduju i zbog minimalnog broja saobraćajnih inspektora, te zbog nedovoljno oštrih kazni koje sudovi izriču nelegalnim taksi prevoznicima.

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close