PolitikaZDK

ZDK: Potpisani ugovori o realizaciji projekata podizanja svijesti o okolišu

POTPISANIUGOVORI O REALIZACIJI PROJEKATA PODIZANJA SVIJESTI O OKOLIŠU

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskogkantona danas su potpisani ugovori o realizacijiprojekata iz oblasti zaštite okoliša za 2019. godinu – LOT 3 izmeđuMinistarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ikorisnika koji su odabrani putem javnog poziva.

Odobren je ukupno 71 projektpodizanja svijesti o okolišu u iznosu od 81.500 KM, a korisnici su nevladineorganizacije, udruženja građana, javne i obrazovne institucije te mediji.

Arnel Isak, ministar za prostornouređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša, rekao je da je ovo drugijavni poziv za finansiranje projekata podizanja svijesti o zaštiti prirode iekološki prihvatljivog ponašanja koji je realizovan u toku ove godine, a nakoji su se mogle prijaviti i korisnici sredstava iz prethodnog javnog poziva.

Od projekata u oblasti zaštiteokoliša koji su realizovani u 2019. godini, ministar Isak je izdvojio pomoćgradovima i općinama za zbrinjavanje i odvožnje komunalnog otpada u iznosu od900.000 KM, projekt čišćenja obala i korita rijeke Bosne vrijedan 500.000 KM,te izgradnju Eko kuće Smetovi iznad Zenice za što je ove godine odobreno100.000 KM, a dogodine je planirano još 200.000 KM.

Iduće godine planirana je kupovinaopreme za sterilizaciju medicinskog i infektivnog otpada za četiri bolnice uZDK-u.

Press služba ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close