PolitikaZDK

ZDK: Potpisan ugovor za projekt Interventna kardiologija Kantonalne bolnice Zenica

POTPISAN PRVI UGOVOR OJAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU U BIH: KBZ DOBIJA INTERVENTNUKARDIOLOGIJU

DirektorKantonalne bolnice Zenica, dr. Rasim Skomorac i generalni direktor njemačkekorporacije D. Med Healthcare AG, Sven-Axel Krentorz potpisali su u sjedištuZeničko-dobojskog kantona ugovor za projekt “Interventna kardiologija JUKantonalne bolnice Zenica”. Ovo je prvi potpisani ugovor po Zakonu ojavno-privatnom partnerstvu koji je u Zeničko-dobojskom kantonu usvojen prijedvije godine, ali i prvi ugovor o javno-privatnom partnerstvu u Bosni iHercegovini.

“VladaZDK je u saradnji sa USAID-om pripremila zakonski okvir i drago mi je da smopotpisali prvi ugovor u BiH. Ovo je najbolji način da javno i privatnopartnerstvo iskoristimo za stvaranje uslova za pružanje servisa i uslugagrađanima, a s druge strane ovo je prilika da pozovemo investitore u BiH i vanida ulažu po ovom modelu u Zeničko-dobojski kanton”, kazao je premijer ZDKMiralem Galijašević.

Njemačkipartner će isprojektovati, izgraditi, opremiti, održavati i upravljati novimobjektom u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica, te će funkcionalan objekat iposlovanje po isteku ugovornog roka od 27 godina predati nazad JU Kantonalnabolnica Zenica. Vrijednost investicije je 7,5 miliona KM, a radovi bi trebalipočeti na proljeće.

“Našaje ambicija i želja da se vidimo u drugoj polovini iduće godine, kada biInterventna kardiologija trebala početi pružati usluge pacijentima”, kazaoje Sven-Axel Krentorz, generalni direktor D. Med Healthcare Ag.

Građani ćepristup i ovoj zdravstvenoj usluzi ostvarivati pod istim uslovima kao u drugimjavnim zdravstvenim uslugama – sa zdravstvenom knjižicom. Direktor KBZ-a RasimSkomorac istakao je kako vlastitim sredstvima ne bi mogli realizirati projektinterventne kardiologije, koji je izuzetno važan za ZDK, jer je najvišepacijenata kojima je potrebna takva usluga upravo iz Zeničko-dobojskog kantona.

“Građaninašeg kantona kada trebaju ovakvu uslugu moraju ići u druge zdravstveneustanove, a vrlo malo njih može potrebnu uslugu dobiti u okviru izlatnog sata’,tako da je ovo prvenstveno za građane ZDK najveći dobitak”, kazao je dr.Skomorac.

Zeničko-dobojskikanton u svom katalogu projekata za javno-privatno partnerstvo ima 54 projekta,čija je ukupna vrijednost oko 350 miliona KM. To, prema riječima premijeraGalijaševića, premašuje godišnji budžet ovog kantona. Za osam projekata već suformirana radna tijela i njihov je razvoj počeo.

Premijer ZDKje najavio da će uskoro biti na raspolaganju i kredit sa EBRD-om zarekonstrukciju energetskog bloka i izgradnju novih operacionih sala KBZ-avrijedan 10 miliona eura i milion eura grant sredstava, koji je kapitalniprojekt Vlade ZDK.

Press služba ZDK

GOVOR ZA JPP -INTERVENTNA KARDIOLOGIJA


petak, 16.02.2019. godine u 10:00 sati, Sala 301

Uvaženi zastupnici, članovi Vlade, uvaženi gosti, partneri, mediji,
– Zadovoljstvo mi je, u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona, poželjeti vam dobrodošlicu na ovaj historijski dan za naš kanton. Nakon višegodišnjeg predanog rada na izradi i realizaciji novog zakonskog okvira za javno-privatno partnerstvo, danas potpisujemo prvi ugovor, a koji je i vrlo moguće i prvi ugovor ove vrste u Bosni i Hercegovini!

-O samom projektu „Interventna kardiologija Kantonalne bolnice Zenica“ više će govoriti direktor dr. Skomorac, jer je to njegova oblast. Iz perspektive kantonalnog premijera, najvažnija informacija je da je ovo projekat koji će spašavati živote naših građana, a da smo mi, kao predstavnici vlasti, vrlo jasno doprinijeli
tome. Nismo to uradili baveći se medicinom niti poslovima menadžmenta Bolnice. Mi smo se fokusirali na ono što javna vlast treba da radi – kreiranjem zakonskog i političkog okruženja u kojem je jedan ovakav projekat mogao da se razvije.

-Izuzetno sam ponosan zbog pravog timskog rada i partnerskog duha koji nas je doveo do današnjeg rezultata. Želim ovom prilikom da istaknem i pozdravim zalaganja službenika kantonalne administracije, koji su pripremali zakonski okvir za javno-privatno partnerstvo.

– Zatim, zalaganja svih članova Vlade i zastupnika Skupštine koji su ne samo donijeli novi zakonski okvir već i nastavili podržavati sve konstruktivne prijedloge usmjerene na prve korake u realizaciji ove mlade javne politike.


– Naročito priznanje svi mi zajedno dugujemo rukovodstvu Kantonalne bolnice Zenica i njihovom radnom tijelu, koji su imali odvažnosti ne samo da prvi krenu u nepoznato već i da nam svima pokažu put do cilja.


– Također, se želim posebno zahvaliti američkom narodu na podršci koja nam je pružena u cjelokupnom procesu kroz USAID projekte GOLD i SGIP

– Iskoristit ću i ovu priliku da ponovim uvjerenje koje nas je dovelo dovdje i koje je vjerujem blisko svima vama, a to je

– Nijedna zemlja, društvo ili ekonomija nije i ne može se razvijati samo naporima javnog ili samo naporima privatnog sektora, jer i jedan i drugi imaju svoju specifičnu ulogu u društvu, svoje prednosti i svoja ograničenja. Kada se svako od njih bavi svojim
poslom umjesto tuđim, i kada se različitost mišljenja doživljava kao izvor opcija, a ne sukoba, tada imamo šansu da se pomjerimo naprijed.

– Projekat “Interventne kardiologije” je konkretan primjer da možemo unaprijediti i društvo i ekonomiju – ako radimo svoj posao i nastupamo partnerski prema drugima.

– I na kraju još nešto, ovo je naš prvi JPP projekat. U našem Katalogu potencijalnih JPP projekata, imamo još 54 ideje, čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi skoro 350 miliona KM odnosno premašuje godišnji budžet našeg kantona. Za 8 od ta 54 potencijalna projekta već su formirana radna tijela i njihov razvoj je počeo.

– Realno je, dakle, očekivati da ćemo uskoro imati sličan povod za okupljanje.

– Čestitam nam još jedanput svima.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close