ZDK: Nedovoljan priliv u budžet diktira isplatu plaća

Danas (14. 03. 2014.) je Munib Husejnagić, premijer u ostavci održao sastanak sa predsjednicima samostalnih sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, Selvedinom Šatorovićem i Dževadom Hadžićem, a sastanku je prisustvovao i Mirnes Isaković predsjednik Saveza sindikata ZDK. Sindikalni predstavnici željeli su doznati kakvi su planovi Vlade Kantona u vezi sa dinamikom isplate plaća i toplog obroka u narednom periodu te ispostavili zahtjeve da se primanja radnika u obrazovanju i ostalim djelatnostima koje se finansiraju iz budžeta počnu vraćati u redovne termine isplata. Isto tako, oni su tražili da se isplata plaća za sve budžetske korisnike prestane vršiti etapno, već da plaća svim budžetskim korisnicima bude isplaćena istog dana, kao što je bilo ranije.

Premijer Husejnagić prezentirao je sindikalnim predstavnicima dinamiku prihoda u prethodnom periodu i pojasnio da je za prva dva mjeseca ove godine zaključno sa 07. 03. 2014. godine ostvaren priliv od 40 miliona u kantanalni budžet. Od te sume čak 96,6 odsto utrošeno je na isplate za plaće i zakonske transfere odnosno obaveze koje je Vlada po zakonu dužna izmirivati. On je također pojasnio da će u narednom periodu, zbog nedovoljnog priliva u budžet, plaće i topli obrok stalno kasniti te da je zahtjev sindikata za vraćanjem isplate u ranije termine, u ovom trenutku, nerealan. Kad je u pitanju topli obrok za mjesec februar, ukoliko bude ostvaren očekivani priliv , isplata bi mogla biti u ponedjeljak, 17. 03. 2014. godine.

Kad su u pitanju prava uposlenika koja nemaju karakter plaće, dogovoreno je da se u cilju uspostavljanja cjelovite kontrole korištenja naknada za prijevoz formira jedna centralna komisija na nivou Kantona. Ova komisija bit će sastavljena od dva člana Vlade i jednog predstavnika sindikata i njen zadatak bit će provjerava podataka o stvarnom mjestu stanovanja i identificiranje nelegalnih korisnika ove vrste naknade.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close