ZDK: ‘Mala škola’ i zvanično od ove školske godine

Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu, u godini pred polazak u osnovnu školu, biće organizovan u Zeničko-dobojskom kantonu u aktuelnoj školskoj godini. Iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za ove namjene, po prvi put od usvajanja Zakona o osnovnom odgoju i obrazovnju 2010. godine, biće izdvojeno 400 hiljada maraka. Projekat će finansijski podržati i Unicef u BiH, tako da će na raspolaganju Ministarstvu obrazovanja i Pedagoškom zavodu, biti ukupno pola milina konvertibilnih maraka, objavljeno je danas u sjedištu resornog ministarstva.

150 planiranih sati, počev od 11. marta, pohađaće oko 1.600 djece, raspoređenih u 148 grupa u javnim i privatnim obdaništima, odnosno u centralnim ili područnim osnovnim školama, u sredinama koje nemaju predškolske ustanove.

Ministar obrazovanja, Mirko Trifunović, podsjetio je danas na obavezu domova zdravlja da besplatno i obavezno obezbjeđuju usluge ljekarskih pregleda za djecu pred polazak u školu, za upis u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu, koji će također biti besplatan.

– Sa djecom će raditi ukupno 160 pedagoga i ovo Ministarstvo planira, na dva i po mjeseca koliko nastavni program traje, dodatno uposliti 40 nastavnika predškolskog odgoja i obrazovanja sa biroa za zapošljavanje. Naravno da će oni imati prioritet pri zapošljavanju, onda kada se bude moglo reći da je sistem predškolskog odgoja i obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu, uhodan, – kazao je Trifunović. S obzirom da se radi o praktično novom nastavnom pristupu, koji će se morati odvijati u složenim okolnostima, jer sve općine nisu pokrivene predškolskim ustanovama, za nastavnike uključene u ovaj proces biće organizovani seminari, u Maglaju i Visokom.

– Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, koji nosi obavezu organizovanja predškolske nastave u školskoj 2011./2012. godini, donesen je 2010. godine. Dopunama ovog zakona, odgođena je obaveza pohađanja predškolskog programa, do ove školske godine, jer do tada finansiranje te nastave nije bilo planirano kantonalnim budžetom, – pojasnio je Rasim Bajrić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku.

Za upis djece u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu, koji je moguće obaviti već danas, potrebni su ljekarsko uvjerenje i rodni list djeteta, te lična karta roditelja ili staratelja.

– Pozivam sve da budemo dio tima, partneri i saradnici u ovom poslu, jer program predškolskog obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu prvi put organizujemo, – istakla je Munevera Selmanović, direktorica Pedagoškog zavoda Zeničko-dobojskog kantona.

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close