ZDK: Kreditno zaduženje jedini izlaz

Poljoprivrednici, prosvjetni radnici, policajci, porodilje… Ovim redom su se u posljednja dva mjeseca u Zeničko-dobojskom kantonu dešavali protesti nezadovoljnih grupa stanovništva koje zahtijevaju isplatu primanja koja im sljeduju.

Iz vladajuće koalicije SDP – HDZ – NSRzB, koja čini Vladu ZDK u ostavci, tvrde kako nisu u prilici ispuniti zahtjeve svih nezadovoljnih.

“Samo za prošli mjesec zabilježili smo deset miliona KM minusa u punjenju budžeta, a za isplatu plaća potrebno je oko 14 miliona KM”, kaže Sabina Heljić, ministrica finansija ZDK.

O smjeni ministrice Heljić (Narodna stranka Radom za boljitak) raspravljalo se prošle sedmice, međutim, zahtjev SDA, iako su ranije obećali, zastupnici SBB-a nisu podržali. Uvjerena u novu političku pobjedu, Heljićeva je, uz premijera u ostavci Muniba Husejnagića (SDP), upravo i najveća zagovornica novog finansijskog zaduženja ZDK.

“U skladu sa prilivom sredstava u budžet nastojimo isplatiti socijalna davanja. Međutim, bez kreditnog zaduženja, stanje je dramatično”, upozorila je Heljićeva.

Hoće li se Zeničko-dobojski kanton, koji je već u finansijskom minusu za preko 150 miliona KM, dodatno zadužiti, znat će se već danas. Predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić (SDP) zakazao je sjednicu Skupštine, za koju se u dopisu kaže da je “hitna”. Tema je samo jedna.

“Na dnevnom redu je razmatranje trenutnog stanja u ZDK nastalog usljed dramatičnog pada priliva javnih prihoda u budžetu ZDK i nedostatka sredstava za ispunjavanje Ustavnih i zakonskih nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona”, kaže Radišić.

Iako su Vlada ZDK u ostavci i sindikati budžetskih korisnika sredinom juna potpisali sporazum prema kojem je krajnji rok za isplatu majskih plaća bio 4. juli, oko 8.000 radnika te plaće nije dobilo. Ako je suditi po pesimizmu ministrice Heljić, premijera Husejnagića i predsjedavajućeg Radišića, najniže plaće u FBiH za policajce, učitelje te uposlene u pravosuđu u ZDK i dalje će ostati sanak pusti.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close