ZDK: Izvještaj iz općinskih Operativnih centara civilne zaštite

Vodostaji rijeka i ostalih vodenih tokova na području Kantona:

Visoko:

Na području općine Visoko prekinut je saobraćaj na regionalnom putu Visoko –  Ilijaš usljed izlijevanja  vode na putnu komunikaciju.

Rijeke Bosna i Fojnica na području općine Visoko su u stalnom porastu i prekinut je saobraćaj  Visoko – Sarajevo u mjestu Čekrečije, te je usmjeren na alternativne pravce.

Rijeka Bosna se izlila u naselju Luke. Naselje Gornje Moštre je ugroženo  izlijevanjem potoka Zimašnica.

Na području MZ Goduša, na putu Han-Plahlje u mjestu Jazbina došlo je do izlijevanja potoka tako da se stanovništvo ne može kretati putem  Dogovoren je angažman građevinske mašine kako bi se potok vratio u svoje korito, što je u međuvremenu i napravljeno.

U 16:00 sati održat će se vanredna sjednica Općinskog štaba CZ Visoko na kojoj će se razmatrati situacija vezana za stanje usljed obilnih padavina.

 

Zenica:

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici mjereno  u 15.00 je 415 cm što je u porastu za 15 cm, u odnosu na zadnje mjerenje.

Ulaz u grad iz pravca Doboja na petlji Blatuša je pod vodom i zatvoren je za saobraćaj, i ulaz u naselje Blatuša u samom gradu je pod vodom.

Zatvoren je saobraćaj za sva vozila u Nemili na putnom pravcu perma Orahovici., jer je podvožnjak pod vodom.

U naselju Dolipolje – Lašva usljed nadolaska vode ugrožene su 3 kuće. Stanovništvo je upozoreno da se pripremi za odbranu od poplava.

Svi drugi vodeni tokovi na području Kantona su u stalnom  porastu obzirom da su se padavine nastavile.

 

Breza:

Na području općine Breza rijeka Stavnja izlila se na pojedinim priobalnim mjestima na poljoprivredno zemljište. Za sada nema ugroženih objekata.

 

Žepče:

Na području općine Žepče ulaz u grad sa puta M-17, je pod vodom i ulazi se u grad alternativnim pravcima.  Usljed izlijevanja vode poplavljena su  Lupoglavska polja (usjevi) zob nepostojanja odvodnih kanala prema rijeci Bosni.

 

Olovo:

Proglašeno je stanje Prirodne i druge nesreće na području općine Olovo.

Trenutno je dosta dijelova grada pod vodom i vodostaji rijeka su u stalnom porastu i ugrožavaju odbrambene nasipe u blizini stambenih objekata, kao i poljoprivrednog zemljišta.

U naseljima Solun, Boganovići, došlo je do plavljenja određenog broja kuća. Blokiran je put za naselje Rečica. U naselju Olovo ugroženo je desetak stambenih objekata i voda se izlijeva po ulicama. Angažirana su preduzeća koja posjeduju mehanizaciju i to: „ŠPD Šumarija“ Olovo, „Sajo“ d.o.o., „Kran“ d.o.o., Anel Delahmetović. Čiste se korita od nadolazećek mulja kako bi se spriječilo stvaranje brana i začepljenja propusta i povećao protok vode. Rijeka Bioštica se takođe izlila iza hotela „Aqvaterm“, gdje je upućen zahtjev građanima Olova preko radio Olovo, da se pomogne u izgradnji odbrambenih objekata.

Pored svih službi koje učestvuju u zaštiti i spašavanju angažovan je i dio dobrovoljaca koji pomažu na kritičnim lokacijama.

 

Zavidovići:

Rijeka Krivaja:

Voda se izlila na 12 km uz rijeku Krivaju (regionalni put R-467 prema Olovu) , do 13,15 zatvoren put.

Takođe u mjestu Kamensko na području općine Olovo zatvoren je put do 14,40 sati

Zabilježeno izlijevanje u mjestima: Brezik, Kovači, Ribnica,Vozuća, Krivaja.

Poplavljeno je nekoliko stambenih objekata, vikendica, pomoćnih objekata-štala, usjeva i plastenika.

U mjestu Brezik poplavljena je Džamija.

Rijeka Gostović: Vodostaj rijeke veoma visok. Zabilježeno je izlijevanje na 8, 10 i 12 kilometru uz rijeku Gostović. Poplavljene su  dvije vikendice ,usjevi i nekoliko plastenika.

Rijeka Bosna: Visok vodostaj koji za sada ne stvara probleme u odvijanju saobraćaja. Nema izlijevanja na putne komunikacije. iz preventivnih razloga zatvorena je most na rijeci Bosna koji povezuje  mjesta  Dolina-Mećevići. Takođe, zatvoren je drevni most ”Duga” u centru grada.

U mjestu Grab –Ekonomija voda prijeti da ugrozi dvije kuće u toku je dopremanje vreća sa pijeskom.

Stari put Zavidovići-Maglaj je u prekidu u mjestu Liješnica. Intezitet kišnih padavina se ne smanjuje. Prema informacijama iz Olova vodostaja rijeke Krivaje i dalje raste.

U mjestu Ribnici više lica zarobljeno u vikend kući, upućene ekipe za spašavanje na lice mjesta.

 

Vareš:

Na području općine Vareš, stalno se prati stanje svih vodenih tokova. Prisutni su problemi usljed začepljavanje propusta i šahtova za vodu.  Trenutno se kroz tunel na putu Vareš – Ponikve može saobraćati ali je voda koja teče kroz tunel na granici izlijevanja u tunel

 

Kakanj:

Na području općine Kakanj ,usljed obilnih padavina  došlo je do plavljenja regionalne putne komunikacije Kakanj  – Aranuti – Zenica u mjestu Kazani. U ulici Vatrogasna u naselju Doboj je takođe poplavljena, kao i ulica kod ribarskog objekta Bistro, te dionica puta u ulici V-div NOP-a. Usljed bujične rijeke Ribnice došlo je do oštećenja putne komunikacije za Brnjic. Saobraća se otežano.

Obzirom da je Vatrogasna zatvorena, gdje je smješten i Vatrogasni dom PVJ sva vatrogasna vozila su izmještena na sigurnu lokaciju

U 14,30 sati Općinski štab civilne zaštite je održao vanrednu sjednicu, te donio određene zaključke: Da služba CZ i Operativni centar CZ rade 24 sata, da članovi štaba odmah izađu na teren i snime stanje i prate daljnje pogoršanje vodostaja rijeka na području općine. Obavještavati stanovništvo putem lokalnih medija o poduzimanju preventivnih mjera naročito koji žive u priobalnom području da se izmjeste na više etaže stambenih objekata, kao i vrijedne stvari.

 

Vodostaji svih rijeka na području općine Kakanj su još u blagom porastu i prati se njihovo stanje.

 

Tešanj:

Usljed obilnih padavina zabilježenih u protekla 24 sata na području općine je došlo do značajnijeg porasta vodostaja rijeka i potoka, naročito rijeke Tešanjke, Radušice i Trebačke rijeke.

Stanje u 10:00 sati:

Zabilježeno je izlivanje:

-rijeke Tešanjke u Medakovu, gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište, poplavljen makadamski put Medakovo-Lepenica.

-rijeke Radušice u Vukovu gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište površine oko 1,5 hektara, u Rosuljama gdje je poplavljen asfaltni put u neposrednoj blizini preduzeća Eurovez d.o.o i Hidroline d.o.o. Saobraćaj se odvijao otežano.

 

U navedenom periodu vodostaji su bili u značajnom porastu.

Vodostaj Usore je iznosio 162 cm.

 

Stanje u 14:00 sati:

 

Zabilježeno je izlivanje:

-rijeke Tešanjke u Medakovu, gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište, poplavljen makadamski put Medakovo-Lepenica, a vodostaj u porastu.

-rijeka Radušica u opadanju. U Vukovu gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište površine došlo je do značajnog povlačenja vode, te poplavljena površina iznosi oko 6 dunuma. U Rosuljama gdje je poplavljen asfaltni put u neposrednoj blizini preduzeća Eurovez d.o.o i Hidroline d.o.o. Došlo je do potpunog povlačenja vode, te je prohodnost asfaltnim putem normalna.

Služba civilne zaštite zabilježila je 4 prijave građana vezano za površinske vode, te je nakon intervencije utvrđeno da nema ugrožavanja stambenih objekata.

Zabilježena je aktivnost klizišta u MZ Medakovo (Stojčinovići) gdje su preduzete mjere ispumpavanja vode iz bunara koji pored obilnih kišnih padavina ugrožavaju kliznu površinu. Trenutno su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice na provođenju navedenih mjera.

Vodostaj Usore u Kaloševiću u 14:00 sati je 222 cm i u porastu je.

 

Maglaj:

Uposlenici CZ Maglaj su od ranih jutarnjih sati na terenu, gdje je izvršena distribucija vreća i pijeska u mjesto Jablanica, takođe su angažovali i neophodnu mehanizaciju na raščišćavanju odrona koji su se pojavili usljed velikih kišnih padavina na lokalnom putu Jablanica-Rakovac. Rijeka Bosna se izlila iz korita ispod Gradskog mosta, a u međuvremenu je zatvoren saobraćaj na regionalnom putu Maglaj-Zavidovići iz pravca Zavidovića u mjestu Ulišnjak. Podvožnjaci na ulasku u grad iz pravca Zenice u Liješnici je zatvoren za saobraćaj, kao i podvožnjak na regionalnom putu Doboj, lokalitet Bijela Ploča.

 

Upozorava se stanovništvo koje živi ili se kreće u blizini svih vodenih tokova naročito pored rijeka i većih potoka da obrati pažnju na svoju sigurnost prilikom kretanja uz vodene tokove, kao i da se poduzmu preventivne mjere u slučaju izlijevanja rijeka za građane koji žive u blizini istih. Iz podrumskih i prizemnih prostorija na višu etažu podići vrijedniju imovinu. U slučaju plavljenja isključiti elektro instalacije, neophodne namirnice i prvu pomoć obavezno ponijeti sa sobom..

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close