BiHPrivreda

ZDK donio mjere sprečavanja bespravne sječe šuma

Ministarstvo poljoprivrede Zeničko-dobojskog kantona donijelo je Program direktnih mjera za poboljšanje aktivnosti u sprečavanju bespravne sječe šume na području ZDK.

Prema donesenom, izvršit će se ove mjere:

  1. Izvršit će se popunjavanje radnih mjesta – čuvara šuma, kontrolnih čuvara šuma i viših stručnih saradnika (Kantonalna uprava za šumarstvo u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Komisijom Vlade Kantona za popunjavanje nepopunjenih radnih mjesta)
  2. Pojačati kontrolu rada čuvara šuma i pooštriti mjere disciplinske odgovornosti (Šefovi Odjeljenja i Kontrolni lugari (za reone za koje su zaduženi); kontinuirano svakih 15 dana)
  3. Premještaj invalida II kategorije i drugih koji nisu sposobni obavljati posao čuvara šuma (Kantonalna uprava za šumarstvo u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu)
  4. Obezbijediti čuvanje šumskih drvnih sortimenata na međustovarištima i stovarištima Šumsko privredno društvo; kontinuirano
  5. Pojačati kontrole transporta i oduzimanja drvnih sortimenata na području Kantona (Kantonalna uprava za šumarstvo; Šumsko privredno društvo; Ministarstvo unutrašnjih poslova; kontinuirano)
  6. Pojačana kontrola inspekcije u kontroli prometa i reznih objekata (Kantonalna uprava za inspekcijske poslove; kontinuirano)
  7. Pravovremeno obezbjeđivanje građanstva raspoloživim količinama ogrevnog drveta (Šumsko privredno društvo kontinuirano)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close