PolitikaZDK

ZDK: 1,5 mil. KM za zapošljavanje boračke populacije

VLADA ZDK: 1,5 MILIONAKM ZA ZAPOŠLJAVANJE I SAMOZAPOŠLJAVANJE PRIPADNIKA BRANILAČKE POPULACIJE

VladaZeničko-dobojskog kantona na posljednjoj sjednici usvojila je programe poticajazapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije za koje su uove svrhe planirana sredstva u Budžetu ZDK u iznosu od skoro 1.500.000,00 KM.Time je Vlada potvrdila svoju opredjeljenost za razvoj ZDK-a, poticanjeprivrede te posebnu brigu za boračku populaciju kroz kontinuitet implementacijeprojekata koji imaju za cilj poboljšanje statusa najzaslužije kategorijedruštva.

Za Programpoticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije putem zapošljavanja u pravnimlicima planiran je iznos od 500.000,00 KM, a visina pojedinačnog poticaja zazapošljavanje iznosi 7.200,00 KM po jednom novozaposlenom radniku NK, KV, SSS iVŠS struke, te 8.400,00 KM za osobu sa visokom stručnom spremom (VSS).

Programompoticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije ZDK planirana susredstva u iznosu od 990.000,00 KM raspoređena u dva programa.

Prvi jeprogram “Prvi biznis” namijenjen osobama koje su registrovaleprivrednu djelatnost nakon 1. januara 2018. godine, a najkasnije s danomokončanja javnog poziva po ovom programu, a iznos pojedinačnog poticaja je8.000,00 KM.

Drugiprogram pod nazivom “Biznis plus” namijenjen je korisnicima programapoticaja samozapošljavanja Ministarstva za boračka pitanja ZDK iz predhodnihgodina, a koji su svojim zalaganjem ostvarili nadprosječne poslovne rezultate,te koji imaju planove proširenja poslovne djelatnosti ili zapošljavanja članavlastitog domaćinstva koji nema prava prednosti u zapošljavanju po članu 15.Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih prodica („SL ZDK“01/14). Iznos ovog poticaja je 5.000,00 KM.

“Javnipoziv će biti objavljen u narednih desetak dana, a shodno dosadašnjimpozitivnim iskustvima u radu iznosi po navedenim programima su ove godineuvećani”, kazao je ministar Fahrudin Čolaković.

Ministarstvoza boračka pitanja kroz ovakve programe je posljednjih godina pomoglorješavanje egzistencijalnog statusa nekoliko stotina branilaca i članovabranilačkih porodica u svim općinama ZDK. Premijer Mirza Ganić pozvao ječlanove branilačke populacije da iskoriste ovu priliku i prijave se za dodjelupoticaja.

“Ovo jejedan od najboljih načina rješavanja socijalno-ekonomskog statusa pripadnikabranilačke populacije, jer svojim radom mogu obezbijediti egzistenciju za sebei svoju porodicu te pomoći drugima”, kazao je Ganić.

Press službaZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close