Zbog pravila EU, poljoprivrednici postaju samostalni obrtnici u BiH

Prateći moderne tržišne standarde i pravila EU, poljoprivrednici u BiH moći će uskoro imati status samostalnih obrtnika. Ako poljoprivrednik želi postati obrtnik i na taj način osigurati sebe i svoje članove obitelji kako bi im bio plaćen radni staž, morat će prije toga, kao i u obrtništvu, registrirati svoju poljoprivrednu djelatnost.

Registar gazdinstava

Postojeća pravila nalažu da se svaki poljoprivrednik mora upisati u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, koji je obvezan za pravna lica koja su registrirana za obavljanje poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom sudu, kao što su gospodarska društva, zadruge, obrtnici registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom organu, kao i obiteljska poljoprivredna gazdinstva. Ako nisu upisani u registar, ne mogu podnositi zahtjeve za novčanu potporu i druge oblike potpore u poljoprivredi, niti se mogu prijaviti za bilo koji oblik financijske pomoći koja se daje iz pretpristupnih fondova EU. U spomenuti registar mogu se upisati i fizičke i pravne osobe koje nemaju status poljoprivrednog gazdinstva, ali žele ostvariti pravo na novčane potpore koje se daju za ruralni razvoj.

I postojeći Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima stavlja poljoprivrednike u kategoriju srodnu obrtničkim djelatnostima. Nedavno su o ovoj temi razgovarali i predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH Mensur Bektić i predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić s Javuzom Karamom, predstavnikom turskih udruženja i komora. Na sastanku se razgovaralo o uvezivanju obrtništva i poljoprivrede, te turističkih ponuda koje se mogu plasirati na tržište BiH, ali i regije.

“Bektić je istaknuo zakonsku mogućnost da poljoprivrednici postanu i obrtnici te da na taj način prošire svoje poslovne aktivnosti.

Prijava za javna sredstva

Također, uvezivanjem ova tri područja obrtništva, poljoprivrede i turizma doprinijelo bi se kvalitetnijem poslovanju i u samomu obrtništvu. Sudionici sastanka istaknuli su potrebu uvezivanja i većeg broja ovakvih zajedničkih susreta u svrhu jačanja ova tri segmenta, a samim time i bolje gospodarske slike”, priopćeno je nedavno iz Obrtničke komore Federacije BiH. Iz Udruženja poljoprivrednika BiH navode kako je programom poticaja za poljoprivredu BiH u 2015. predviđeno 120 milijuna KM za tekuće poticaje, te 30 milijuna KM za zaostali dug poljoprivrednicima iz prethodne godine.

Utrošak sredstava s kriterijima raspodjele sredstava poticaja za poljoprivredu, utvrđenih proračunom FBiH za 2015., realiziraju se pod nazivom “Od našeg polja do našeg stola”. Za tekuću 2015. utrošak sredstava za razvoj poljoprivrede i proizvodnje planiran je modelelom poticaja proizvodnji, a plaćanja u sklopu mjera strukturne politike modelom podrške dohotku, modelom kapitalnih ulaganja, ruralnog razvoja te modelom ostalih strukturnih podrški.

Pravo prijave na javni poziv za dodjelu sredstava iz proračuna imaju poljoprivrednici i farmeri upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar poljoprivrednika.

Izvor: Večernji List

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close