PolitikaRegion

Zbog negativnog priraštaja i migracija: Srbija i Hrvatska ostaju godišnje bez grada, a BiH bez mjesta

Zbog negativnog prirodnog priraštaja Srbija i Hrvatska svake godine gube stanovništva u prosjeku koliko ih ima jedan grad srednje veličine, a Bosna i Hercegovina u prosjeku jednog naseljenog mjesta srednje veličine.

Time su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina tri države na prostoru Zapadnog Balkana koje najviše gube stanovništva na godišnjem nivou.

Srbija ima iznimno negativan prirodni priraštaj, a prema posljednjim godišnjim podacima u toj državi je umrlo 38.021 osoba više nego što je rođeno.

Broj rođenih prema tim podacima u Srbiji je bio 65.657, naspram103.678 koliko ih je umrlo.

Veliki negativni prirodni priraštaj ima i Hrvatska, gdje je prema posljednjim podacima 16.702 osobe umrlo više nego ih se rodilo. Tako je u Hrvatskoj rođeno 37.503, naspram 54.205 osoba koliko je umrlo.

Nešto bolje stanje, iako sa negativnim prirodnim priraštajem je i u BiH gdje prema posljednjim podacima bilježi se 5.712 osoba više umrlih od broja rođenih. Naime, prema tim podacima u BiH je umrlo 35.980, a rođeno 30.268 osoba.

I dok Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina zbog negativnog prirodnog priraštaja svake godine gube broj stanovnika u Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji bilježi se pozitivan trend. Tamo se rađa više stanovništva nego što umire.

Tako posljednji podaci govore kako je u Sloveniji 807 osoba više rođeno nego je umrlo. Naime, broj umrlih iznosio je 19.834, dok je broj rođenih bio 20.641.

Slično je i sa Crnom Gorom gdje je prema posljednjim podacima 1.057 osoba više rođeno nego umrlo. Tako je u Crnoj Gori umrlo 6.329, a rođeno 7.386 osoba.

Nešto izraženiji pozitivan trend u prirodnom priraštaju ima Makedonija gdje je 2.614 osoba više rođeno nego je umrlo.

Posljednji podaci u Makedoniji, naime, pokazuju da je broj umrlih bio 20.461 naspram 23.075 rođenih.

No negativan trend gubitka stanovništva osim prirodnog priraštaja bilježi se i usljed migracija koje su generalno velike sa područja Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine radi pronalaska posla u Evropskoj uniji, ali i iz Hrvatske odakle stanovništvo ide u druge države članice s ciljem pronalaska boljeg radnog mjesta.

Gubitak stanovništva po ovom osnovu, također, se mjeri u hiljadama.

Tako primjerice posljednji podaci govore da je usljed migracija samo Hrvatska u jednoj godini izgubila 17.945 stanovnika. U Hrvatsku se prema tim podacima doselilo 11.706, a odselilo čak 29.561 osoba, piše Anadolu Agency.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close