Zbog najviših nameta na plaće u Evropi – Propadaju nam investicije, raste samo crno tržište

Smanjenje poreza, socijalnih doprinosa i drugih naknada koje je poslodavac dužan platiti prilikom isplate plaće je nužno ukoliko želimo stvoriti nova radna mjesta u privrednom sektoru i krenuti putem ekonomskog progresa.

Potcrtala je to u izjavi za „Dnevni avaz“ Mubera Brković, član Upravnog odbora Vijeća stranih investitora, kazavši da visoka stopa poreza i doprinosa na plaće (iznad 40 posto, op. a,) odvraća poslodavce od zapošljavanja nove radne snage.

Siva ekonomija

Također za rezultat ima i stvaranje prostora za sivu ekonomiju putem primanja radnika nacrno, čime radnici, odnosno građani BiH, ostaju uskraćeni za socijalne beneficije – kazala je Brković.

Vijeće stranih investitora (VSI) je kroz preporuke iz „Bijele knjige“ više puta isticalo ovaj problem i ukazivalo na nužnost harmonizacije propisa na nivou države BiH te smanjenja stope doprinosa, posebno onih koji padaju na teret poslodavca.

– Poznato nam je da su MMF i EU također dali prijedloge određenih mjera koji bi doprinijeli smanjenju poreza i doprinosa te novom zapošljavanju. BiH mora stvoriti takvo poslovno okruženje koje će osigurati neophodan ekonomski rast i uvjete da sama država više ne bude najpoželjniji poslodavac, već da to bude privredni sektor – potcrtala je ona.

Neizdrživo stanje

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, podsjeća da poslodavci već godinama od vlasti zahtijevaju unapređenje poslovnog ambijenta, koji je prije svega opterećen visokim stopama poreza i doprinosa. Ako se u obzir uzmu i parafiskalna davanja na raznim nivoima, kaže da opterećenje na plaću iznosi čak oko 73 posto.

– To je neizdrživo za realni sektor, koji ne živi od budžeta, podrške države… Stope su različite po entitetima, ali u konačnici rezultat je isti, visina opterećenja je previsoka, veća nego u svim zemljama EU i OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj). Mislimo da je upravo to ozbiljan uzrok neivestiranja i neotvaranja novih radnih mjesta, naše nekonkurentnosti na svjetskom tržištu… Ako se uzmu u obzir izdvajanja iz plaće i na plaću, ispada da ni naša radna snaga nije jeftina – kaže Bakšić.

brkovic-i-baksic

Bez ozbiljnih reformi, kaže on, nema nade da će se situacija promijeniti.

Šta se sve finansira od plaća

Republika Srpska

Porez na plaću                 10 %
Doprinos za penziono osiguranje         18,5 %
Doprinos za zdravstveno osiguranje     12 %
Doprinos za dječiju zaštitu             1,50 %
Doprinos za zapošljavanje             1 %
Fond solidarnosti                 1,5 %

Federacija BiH

iz osnovice plaće
za penzijsko i invalidsko osiguranje    17,00 %
za osnovno zdravstveno osiguranje    12,50 %
osiguranje od nezaposlenosti         1,50 %
i na osnovicu plaće
za penzijsko i invalidsko osiguranje     6,00 %
za osnovno zdravstveno osiguranje    4,00 %
za osiguranje od nezaposlenosti        0,5 %
+
porez za zaštitu od nesreća         0,5%
vodna naknada                 0,5 %

Veća privredna aktivnost

– Nužno je smanjiti izdatke javne administracije, što bi direktno rezultiralo i smanjenjem socijalnih doprinosa, a privredni sektor bi se podstakao za kreiranje novih radnih mjesta. Tim bi se u BiH povećala privredna aktivnost, povećala konkurentnost i privukle nove investicije – kaže Brković

Autor: B. TURKOVIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close