PolitikaRegion

Zbog čega strani kapital zaobilazi BiH?!

Dok se strane investicije u regionu mjere milijardama KM u Bosni i Hercegovini stranci ulažu na kašičicu.

 Za prva tri mjeseca ove godine strani investitori su u BiH uložili oko 130 miliona KM. Istina, to je puno bolje u odnosu na isti period prošle godine kada je zabilježno svega 60 miliona KM stranih ulaganja.

Međutim, posmatrajući čitavu prošlu godinu strani ulagači su donijeli oko 500 miliona KM kapitala, što je u poređenju sa Srbijom – koja je privukla više od tri milijarde KM stranih investicija – kap u moru.

Strani investitori su u BiH prošle godine najviše u ulagali u proizvodnju -34 odsto od ukupnih ulaganja, zatim u bankarstvo 25 odsto, telekomunikacije 14 odsto i trgovinu 11 odsto. Najviše su ulagali Austrija, Srbija, Hrvatska, Rusija i Slovenija.

U Agenciji za unapređenje stranih ulaganja BiH (FIPA) naglašavaju da na prvom mjestu politička nestabilnost plaši ozbiljne strane investitore, od kojih brojni odlaze u susjedne zemlje.

“Zbog složene birokratije i raširene korupcije, ekonomski interes za BiH zaostaje iza svih drugih zemalja u Evropi”, kažu u Agenciji.

Ozbiljne investitore tjera loše poslovno okruženje, nestabilna privreda, socijalni nemiri i promenljivi uslovi privređivanja. Za BiH zbog niskog standarda nisu pretjerano zainteresovani ni renomirani brendovi.

Primjera radi, svjetski proizvođač namještaja „Ikea“ je otvorio robnu kuću u Hrvatskoj i najavio poslovanje u Srbiji, dok BiH nema ni u priči.

Ekonomista Svetlana Cenić kaže da je i Srbija precjenila neke strane investitore poput FIATA, koji su dobili više nego što su dali.

“Ipak je za poštovanje to što je Srbija među najatraktivnijim zemljama za ulaganje i što je privukla ozbiljne ulagače, pre svega zato što im nudi političku sigurnost. Na primjer, Turci i Arapi ulažu u Srbiju više nego što će ikad u BiH”, ističe Cenićeva.

Dodaje da BiH nema ni strategiju za privlačenje ozbiljnih ulagača.

“Jedna indonežanska firma, koja zapošljava 240.000 ljudi, bila je spremna da ulaže u poljoprivredu u BiH. Nekoliko godina su ih naše razne institucije “šaltale” i na kraju su otišli u Srbiju”, navodi Cenićeva.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da su ocjene koje dobija BiH od međunarodnih institucija zabrinjavajuće.

“Na svim listama smo na začelju Evrope, pa i svijeta. Nedavno je bio podatak da smo druga najjadnija zemlja u svijetu po standardu. U analizi Svjetske banke, po lakoći poslovanja smo na 117. mjestu i pali smo za tri mjesta”, ističe Pavlović.

Na meti “tašna mašna” investitora

Cenićeva podseća da su ukinute i neke stimulativne mjere koje su postojale, kao što je oslobađanje reinvesticija od poreza.

“Mi smo meta sumnjivih “tašna mašna” investitora i prevaranata, koji posluju samo zato što potkuplju koga treba ili su bliski sa nekim iz vlasti. Svaki ozbiljan investitor zaobilazi BiH”, ističe ona.

EuroBlic

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close