BiHPolitika

“Završena je arhitektura Balkana, nema novih podjela i prekrajanja granica”!

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prokomentirao je danas rezličite interpretacije Prijedloga rezolucije o kojoj će europarlamentarci raspravljati na jednoj od narednih sjednica, najvjerovatnije u martu ove godine.

– Hrvatski zastupnici, naravno, uz sav respekt prema tim zastupnicima, svakako nisu jedini zastupnici u velikom Evropskom parlamentu. Na Rezoluciju koju je pripremio izvjestilac za BiH Dan Preda, bilo je 288 amandmana, od kojih ogroman broj vrlo pozitivnih, onih koji su prepoznali napore i progres koji je ostvaren u BiH. Par amandmana je problematično, zato što pojmovi koji se koriste u tim amandmanima nisu dovoljno razjašnjeni, niti su dovoljno definirani. Ako pojam federalizacije znači bilo kakvu novu etnoteritorijalnu podjelu u BiH, onda je on potpuno i apsolutno neprihvatljiv. Ako je to sinonim za principe i standarde regionalizacije koja je provedena u svim evropskim zemljama, a koja treba biti bazirana na privrednim, ekonomskim, saobraćajnim, društvenim kriterijima, a ne nikada i nikako na etničkim, onda takva stvar nije problematična i Bosna i Hercegovina će sigurno u nekoj narednoj fazi, ako dođe do nove administrativno političko-teritorijalne reorganizacije BiH, biti upravo definirana na bazi regionalnih principa koji važe u Evropskoj uniji – naveo je Zvizdić.

 

Smatra da je tu došlo do jedne vrste kakofonije, nerazumijevanja između samih pojmova i onoga što jeste cilj takvih amandmana.

 

– Ono što treba jasno reći je da neće biti nikakvih novih podjela u Bosni i Hercegovini. Za to ne postoji nikakva niti snaga, niti mogućnost, ni podrška unutar Bosne i Hercegovine, niti van Bosne i Hercegovine, niti u regionu, niti u zemljama koje odlučuju o dominantnim međunarodnim odnosima. Ne razumijem kako domaći političari ne mogu da razumiju bazne izjave evropskih i svjetskih dužnosnika. Dakle, nema novih podjela, završena je arhitektura Balkana, može se samo ići ka integraciji Bosne i Hercegovine, ne ka dezintegraciji Bosne i Hercegovine. To je vrlo jasno rekao i gospodin Stoltenberg jučer i gospođa Mogherini, ali to su rekli i najveći evropski dužnosnici, od uvažene kancelarke Angele Merkel pa na dalje. Dakle, vrlo jasno, neće se ići ka dezintegraciji, može se ići samo prema integraciji Bosne i Hercegovine – zaključio je Zvizdić.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić očekuje da će popunjavanje Upitnika Evropske komisije biti završeno na vrijeme, iako još nijedan odgovor nije stigao iz Republike Srpske.

 

 

– Mi smo unutar institucija BiH, imajući u vidu taj rok od 6 mjeseci, napravili određene faze kako bismo na organizirani i transparentan način došli do pravih odgovora. Prva faza je da institucije BiH pripreme odgovore na pitanja iz Upitnika. Većina institucija je ispoštovala rok i odgovori se nalaze u našem centralnom informacionom sistemu unutar Direkcije za evropske integracije. Predstavnici Vlade RS-a su nas informirali da oni imaju pripremljene odgovore i još ih nisu unijeli u centralni informacioni sistem. Naravno, možemo sada govoriti koji razlozi stoje iza takve odluke. Ako je razlog neke tehničke naravi, onda se tako nešto može u potpunosti prihvatiti. Ako iza toga stoje ponovo isti ili slični razlozi kojima smo svjedočili u nekom ranijem periodu, da se pokušava ostvariti paralelan kontakt sa evropskim institucijama, Evropskom komisijom itd., to su naravno potpuno uzaludni, bezuspješni pokušaji, jer Evropska komisija i Evropska unija bili su potpuno decidirni i ostali na svom stavu. Oni razgovaraju samo sa državom Bosnom i Hercegovinom i prihvatit će se samo odgovori koji dođu i govore jednim glasom ispred Bosne i Hercegovine – rekao je Zvizdić za BHRT.

 

Uvjeren je da ćemo u konačnici sigurno odgovoriti na ova pitanja.

 

– Da li ćemo u međuvremenu imati i koliko dugo mogu trajati određene političke blokade, to je pred nama, to ćemo i sami vidjeti, ali na početku 2015. godine svi su potpisali jasno opredjeljenje za evropske integracije i ja očekujem da će se svi tako ponašati – kazao je.

Slobodna Bosna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close