Završen Sarajevo Business Forum: BiH je El Dorado za investitore

Prezentacijom potencijala regije u poljoprivredi, energetici, infrastrukturi i turizmu, te potpisivanjem nekoliko ugovora, jučer je završen peti Sarajevo Business Forum.

Potencijalnim investitorima tokom protekla dva dana prezentiran je veliki broj projekata, a koliko njih će pronaći investitore vidjećemo u narednom periodu.

15 milijardi eura

Drugi dan SBF-a počeo je panelom o regionalnim potencijalima u energetici. Govoreći na ovom panelu ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj kazao je kako je dosad u Federaciji BiH govoreno uglavnom o električnoj energiji, a sad smo u prilici da govorimo o istraživanju nafte, ali i o gasu.

Regionalni direktor NIS Gaspromnjefta Branko Radujko naveo je da bi region u narednih sedam do 10 godina mogao privući oko 15 milijardi eura u energetske projekte.

“Potrebno je olakšti procedure i raditi zajedno, jer kao male zemlje moramo zajednički nastupati da bismo privukli investicije”, rekao je Radujko.

Tokom panela o infrastrukturi istaknuto je da je dobra i kvalitetna cestovna infrastruktura među osnovnim pretpostavkama za uspješan razvoj bilo koje ekonomije, a BiH je, kao što je poznato, na kraju liste po izgrađenim modernim cestama sa svega 68 kilometara autoputa, a evropski prosjek je 860 kilometara. Slična situacija je u Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu i Makedoniji.

Što se tiče poljoprivrede, BiH i region posjeduju strateške prednosti kao što su klima, voda, plodno zemljište, jeftina i kvalificirana radna snaga te niske porezne stope.

Primjer Turske

“Mi smo svjesni poljoprivrednih potencijala Balkana i nema potrebe za njihovim predstavljanjem, već za brendingom i marketingom”, rekao je potpredsjednik katarske kompanije Al Meera Consumer Good Saif al-Sowaidi i naveo Tursku kao primjer koji BiH treba slijediti jer je ta zemlja prvo organizirala seminare, forume, ulagala u brending i marketing i tako osvajala globalno tržište.

Zatvarajući dvodnevnu konferenciju Trhulj je rekao da BiH postaje, kako neki kažu, El Dorado za investitore i dodao da se po pitanju zakonskih legislativa čini sve kako bi investiranje u BiH bilo olakšano.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close