Zavičajni muzej Visoko: “Probudi se, pokreni se – 2013″

Udruženje “Damar omladine” u subotu, 18.05.2013. godine, sa početkom u 23 sata, četvrti put po redu organizuje izložbu amaterskih likovnih radova sa simboličnim nazivom “Probudi se, pokreni se – 2013″, u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, a pod pokroviteljstvom ICOM-a.

Budući da je projekat već stekao tradicionalni karakter, te da je vrednovan i okrunisan kao događaj koji plijeni pažnju cjelokupnog građanstva, našim simpatizerima i sugrađanima želimo ponovo ponuditi ulaz u nesvakidašnju sibmiozu kreativnosti i mašte prenijetu bojama na papir, te uključiti omladinu da svoj duh i talent smjelo iznesu pred oči javnosti.
Ovaj put izložba naginje približavanju nezaobilaznoj tematici pod nazivom „Memorija + kreativnost = Društvene promjene“, a obzirom da Udruženje “Damar omladine” njeguje inovativnost i nesvakidašnjost, sigurni smo da će izložba doprinijeti promjeni svijesti po pitanju njegovanja umjetničkog opusa i kulturne baštine naše zajednice i šire, te da će ista doprinijeti gradnji i jačanju prepoznatljivog stila našeg Udruženja, uz nesebičnu pomoć i podršku od strane Zavičajnog muzeja Visoko.

Cilj izložbe amaterskih likovnih radova, kao i dosad, je satkan u poticanju mladih da kroz različite vidove umjetnosti ispolje svoj talent i stvaralaštvo, te da se na jednom mjestu djela njihovih ruku predoče posjetiteljima.

DAMAROVCI-maj-2013

U sklopu aktivnosti za ovogodišnju izložbu „Probudi se, pokreni se 2013“, planirana je i radionica čija je tema izrada tradicionalnih bosanskih ćilima i osvrt na zaboravljenu bosansku ponjavu. Predavač na ovoj radionici bit će Prof. Dr. Amila Smajović-Pozder, predsjednica Udruženja za zaštitu bosanskog ćilima i profesorica na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Profesorica Amila Smajović-Pozder istražuje umjetničke vrijednosti bosanskih ćilima i tkanja i načine aplikacije ovih vrijednosti u modernom dizajnu.

Kroz brojne izložbe, radionice i predavanja, nastoji skrenuti pažnju na značaj tradicije, ali i na konceptualni pristup koji upućuje na probleme savremenog života i kulturu memorije. Radionica će biti održana u nedjelju, 19.05.2013. godine, u 15h u prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko. Pozivamo sve znatiželjne da se pridruže radionici i postanu aktivni sudionik u stvaranja prekrasnih ćilima, ali i očuvanja naše bogate tradicije.

Svi ste dobrodošli!
Udruženje „Damar omladine“

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close