Zaustavimo donošenje izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine

Nakon usvajanja prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine na Predstavničkom domu, te pokušaja zaustavljanja kroz pozivanje na vitalni interes konstitutivnog naroda, iscrpljena su skoro svi mehanizmi zaustavljanja donošenja propisa koji je nastao u Ministarstvu civilnih poslova BiH, od strane Sredoja Novića i SNSD-a.

(tacno.net)

Zakon koji najavljuje petogodišnju reviziju prebivališta kojim će se obuhvatiti svi građani i građanke Bosne i Hercegovine, bez posebnog tretmana prema onima koji trenutno borave u inostranstvu, prije svega izbjeglicama, povjerit će ovu reviziju lokalnim policijama koje su već ranije vršile zloupotrebu ovog zakona te poništavale prijave bh. građana u Srebrenici, Vukosavlju, Foči, Novom Goraždu i Višegradu.

Direktna posljedica provođenja ovakve revizije jeste brisanje sa spiskova prebivališta lica u dijaspori, što će za posljedicu imati i oduzimanje brojnih statusnih prava, među kojima je najvažnije pravo glasa. Pozovimo delegate Doma naroda da bojkotom sjednice zaustave donošenje ovog propisa, slanjem pisma na adrese delegata:

[email protected][email protected]bo[email protected]ogn[email protected],mehmed.[email protected]nermina[email protected]mar[email protected]sulejm[email protected],dragan.[email protected]stasa.[email protected]dragutin[email protected]krunoslav[email protected],halid.[email protected]stjepan.[email protected]krstan.[email protected]

 

PREDMET: Poziv na bojkot sjednice Doma naroda PS BiH

Poštovana/i,

U ime građana i građanki  Bosne i Hercegovine, brojnih izbjeglih lica koja se još nisu vratila u domovinu, raseljenih kojima kuće još nisu obnovljene, te svih povratnika, pozivamo Vas da bojkotujete sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, najavljene za 24.01., odnosno bojkot razmatranja i glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

Smatramo da se ovako bitan prijedlog ne može donositi po hitnom zakonodavnom postupku, da se morao otvoriti prostor za javne konsultacije, ali i javnu raspravu. Također, u reviziji prebivališta ne smije postojati prostor za manipulacije i zloupotrebe od strane lokalnih policijskih stanica.

Ako pogledamo primjere iz Srebrenice, vidimo da su slučajevi tzv. ‘lažne prijave prebivališta’ odbačeni pred Okružnim sudom u Bijeljini, dok s druge strane ista ta lica koja su oslobođena odgovornosti za navodni prekršaj, morala postupiti po rješenjima o poništenju prebivališta koje je podnijela Policijska stanica Srebrenice, te ponovno prijaviti prebivalište. Slični slučajevi zabilježeni su u Vukosavlju, Foči, Višegradu i Novom Goraždu.

Dok pripadnici različitih kriminalnih grupa imaju prijavljene adrese po podrinjskim gradovima, a brojni građani iz Srbije, čiji su upisi u državljanstva predmetom istrage Državne agencije za sigurnost i zaštitu, bez problema glasaju od izbora do izbora, od Zvornika do Višegrada, lokalna policija smatra njihove prijave legalnim, a obračunava se sa povratnicima i raseljenim licima čije kuće još nisu obnovljene.

Bojkotom sjednice pokažite da Vam je stalo do zaštite osnovnih ljudskih prava građana Bosne i Hercegovine, zaustavimo donošenje novih propisa koji će dovesti do umanjenja slobode kretanja i ostvarivanja prava na slobodu izbora prebivališta. Sloboda kretanja je osnovno pravo građana BiH. Ukoliko ona dođe u pitanje, sve dolazi u pitanje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close