Zašto šeici ne ulažu u Sarajevo? Zato što Lagumdžija, Gavrankapetanović i Đapo kupuju zgrade u Dubaiju!

Marta prošle godine delegacija Bosne i Hercegovine predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom sastala se u Abu Dhabiju sa ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdulahom Bin Zayedom Al Nahyanom, piše  The Bosnia Times.

Autor: The Bosnia Times

Tom prilikom  Lagumdžija i šeik Abdulah su potpisali Memorandum o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade UAE o saradnji u oblasti visokog obrazovanja i naučnih istraživanja.

Zlatko Lagumdžija je pozvao  šeika Abdulaha da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Očekivalo se da bi do posjete moglo doći do početka ljeta prošle godine.  Do posjete nije došlo. Tako, na primjer, nije potpisan sporazum o uvođenju direktne avionske linije Dubai – Sarajevo, te  sporazum o promociji i zaštiti investicija. Lagumdžija se hvalisao da je sa sobom vodio i 50 biznismena iz BiH kao demonstraciju velike želje za investicijama i privrednom saradnjom između dvije zemlje.

Ovih dana dr. Lagumdžija najavljuje pompeznu posjetu Kataru s ciljem dobivanja kredita. “Detalji predstojeće posjete Zlatka Lagumdžije Kataru također su skriveni od javnosti”, pišu sarajevski mediji, “ali nije teško pretpostaviti da će se lider SDP-a iz Dohe vratiti s ugovorenim kreditom, koji doduše neće biti iskorišten za famozno restrukturiranje postojećeg duga, kao u slučaju Vlade RS-a, nego najvjerovatnije za nastavak izgradnje autoceste na koridoru 5C“.

 

Džamija u Beogradu kao u Abu Dabiju

 

Za proteklu godinu dana diplomatije Zlatka Lagumdžije, u Srbiju su UAE uložili basnoslovne sume novca. Osim toga Aleksandar Vučić je tokom same izborne kampanje uspio dobiti povoljan kredit od milijardu dolara, što se smatra prijateljskim gestom “bratu Aleksandru“.
Postoje razna nagađanja zbog čega su se bogate zemlje Arapskog Zaljeva odlučile ulagati u Srbiju, a ne u Bosnu.

The Bosnia Times je uspio ostvariti kontakt sa osobama bliskim kabinetu prijestolonasljednika UAE šeik Muhamed bin Zajed al Nahjana i zamoliti da prokomentira ovaj fenomen.

Postoje nekoliko objektivinih razloga, kao i geopolitičkih interesa koji su se podudarili sa interesima biznisa da su UAE investirali u Srbiju. Tako su UAE nedavno investirali i u Rusiju cirka 5 milijardi dolara.

 

No, dobri  odnosi Srbije i UAE su dijelom naslijeđeni od vremena Jugoslavije. Džamiju šeiha Zajeda bin Sultan Al Nahjana u Abu Dhabiju, koja je otvorena 2007., gradile su beogradske firme.
Još u vrijeme premijera Zorana Đinđića u Dubai je stigla velika delagacija biznismena sa kojom se razgovaralo o velikim ulaganjima u Srbiju. UAE su priznali nezavisnost Kosova i imali su učešća u vojnoj misiji u toj zemlji.

Dolaskom Aleksandra Vučića u vladu Srbije, jednostvano su pristupilo urgentnijoj potrazi za investicijama. Nekoliko timova iz UAE već je boravilo u Srbiji i pravilo istraživanja o mogućnosti ulaganja od poljoprivrede, fabrike čipova, do avio-komapnija.

Ništa se politički značajnije nije dešavalo u diplomatskim relacijama. Čak je Muamer Zukorlić, prije dvije godine, na dan odluke Borisa Tadića da raspiše predsjedničke izbore u Srbiji, boravio u UAE.

Navodno, kako je sam izjavljivao, u Dubaiju je i sam donio odluku o svojoj kandidaturi za predsjednika Srbije.

Njega je, kako tvrdi izvor The Bosnia Timesa, primio premijer Muhamed Al Nahjan, a na preporuku tadašnje bosanske vice-ambasadorke Sanite Lisice.

Lisica je, sa svojom sestrom, ostvarila najduži staž u diplomatskoj misiji BiH u UAE. Kako su je ocijenili vladini krugovi, ona je predstvaljala jedan bošnjački, više vjerski, lobi nego državu BiH. Pratili su je neki diplomatski skandali koji su zataškani.

 

Zemlje zaljeva mijenjaju kurs

 

Iako u UAE ima stotinjak građana BiH koji se bave biznisom, ili su ostvarili svoja ulaganja u nekretnine, međudržavna suradnja UAE i BiH nije prevazišla nivo humanitrano-vjerskih relacija.

Prema saznanjima The Bosnia Timesa, u sklopu velikih investicija UAE u Srbiju, planirana je i izgradnja velikog Islamskog centra u Beogradu. Za sada se ne insistira na tome, ali traži se pogodna lokacija, i to u sklopu projekta „Beograd na vodi“.

“Takav islasmki centar bio bio simbol prijateljstva, ali i poruka liderima arapskog svijeta da su dobrodošli u Beograd, “kao nekad”, tvrdi naš izvor. On eksplicitno odbija mogućnost da bi Muamer Zukorlić mogao biti imam u tom centru, jer nije popularan ni u Beogradu kao ni u islamskom svijetu.

Početkom ove godine došlo do velikog zaokreta međunarodne politike zemalja Arapskog  Zaljeva i Saudijske Arabije. Katar je postala izolirana država u Arapskom Zaljevu. Signal Al Jazire je, na primjer, ugašen u UAE i Saudijskoj Arabiji. Novinari su ultimativno povučeni.

Bosna i Hercegovina, posebno vladajuća bošnjačka elita, izgradila je izravnije i bolje odnose sa Katarom. Turska i Malezija, čiji lideri imaju također dobre odnose sa Katarom i Kuvajtom, protežiraju BiH u ovim zemljama.

Međutim, ključni razlog zbog čega su se UAE opredijelili za Beograd, odnosno Aleksnadra Vučića, a ne za BiH i Zlatka Lagumdžiju,  vrlo je ozbiljan, skoro je na razini skandala.

Naime, osim teške skoro anarhističke situacije u BiH, kakvom je vide u UAE, u najozbiljnijim političkim krugovima UAE ocijenjeno je da se ne može vjerovati bosanskim diplomatama niti državnicima kada su u pitanju ozbiljne državne investicije.

Za vlasti u UAE je neshatljivo da vrlo utjecajni ljudi iz Sarajeva privatno kupuju zgrade u Dubaiju. Tako se raspolaže informacijom da je Lagumdžija, sa dr Farisom Gavrankapetanovićem i Mahmutom Đapom, nedavno kupio zgradu u Dubaiju.

Nevjerovantno, ali nam je potvrđeno, da su “bogati šeici, kako sarajevska javnost gleda na rukovodstvo UAE,  vrlo inforomirani o ovim osobama. Tačno znaju da se Đapo i Gavrankapetanović sumnjiče da pripadaju “farmaceutskoj mafiji“, da po tome imaju iza sebe istrage, i da  Lagumdžija ima partijske i prijateljske veze sa obojicom.

Gavrankapetović i Đapo su i ranije pokušavali ulagati u nekretnine u Dubaiju. Radilo se o stanovima i jednom hotelu.

Ortakluk  Lagumdžije sa ovom dvojicom pripadnika “farmaceutske mafije“, kako su ih mediji tretirali, za vlasti u UAE je poruka da je to prljav novac stečen korupcijom!

Stoga, dok “bosanski bogati šeici“ budu ulagali u Dubai, istinski bogati arapski šeici nikad neće ulagati u Sarajevo!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close