Zašto petak 13-sti smatramo danom loše sreće

Kako je ovaj datum došao na zao glas?

PREDRASUDE ILI NEŠTO DRUGO Zašto petak 13-sti smatramo danom loše sreće

Simptomi straha od petka 13. u mjesecu mogu varirati od blage anksioznosti do ozbiljnih paničnih napada. Zbog toga će oni koji se boje promijeniti svoj dnevni raspored ili čak izostati cijeli dan s posla.

Neki će ljudi današšnji dan provesti unutar svoja četiri zida obuzeti strahom. Neki neće napustiti ni krevet. Drugi će odustati od leta avionom ili kupovine kuće, samo zbog toga ššto je petak 13.

Međutim, kako je petak 13. doššo na tako zao glas? O tome postoji nekoliko različitih teorija, a vjerojatno je svaka od njih pomalo uticala na pojavu paraskavedekatriaphobije – –paničnog, iracionalnog straha od petka trinaestog.

Mistični broj 13 nosi negativan predznak u mnogim kulturama širom svijeta, a za loš imidž nesretnog broja “krivo” je hiršćanstvo, ali i druge religije, praznovjerni običaji i razni nemili događaji iz prošlosti. Praznovjernici od petka 13. bježe kao vrag od tamjana, a hoteli duž svijeta izbjegavaju gradnju trinaestog sprata niti imaju sobe označene tim brojem.

Za njima se vode i bolnice, a u Firenci se kuće koje se nalaze između 12 i 14 označavaju sa 12,5. Postoje i gradovi u kojima ulice nemaju kućni broj trinaest ili neboderi koji na trinaestom spratu imaju samo veliku prazninu. Mnoge zračne luke nemaju 13. sletnu stazu.

Jedna od legendi, kojima se objašnjava nastajanje praznovjerja vezanog za petak 13., kaže da kada se dvanaest vještica skupi na jednom mjestu, na zabavu stiže i trinaesti “počasni” gost, vrag, a prema britanskoj tradiciji osuđenike i vještice vješalo se isključivo petkom, s trinaest redoslijedom tačno određenih radnji koje su prethodile tom brutalnom činu.

U nordijskoj mitologiji postoji objašnjenje slično ovom s vješticama koje kaže kako je na zabavu 12 bogova u Valhalli nepozvan upao zločesti Loki. Loki se počeo zabavljati te je stvari organizirao tako da Hoder, slijepi bog tame, strelicom čiji je vrh premazan imelom pogodi prekrasnog Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Balder je umro, a cijelom je zemljom zavladala tama, a od tog se trenutka brojka 13 smatra kobnom.

Sve je zakuhala Eva kada je baš na petak 13. zagrizla jabuku. Isus Hrist je razapet u petak, a na posljednjoj je večeri bilo je trinaest gostiju, među njima i Juda. Pogađate, upravo je izdajnik na večeru stigao posljednji. Petak je i dan kada je Kain ubio Abela.

Ovaj se broj smatra nesretnim jer dolazi iza broja 12 kojega mnogi numerološki pravci i religije smatraju cjelovitim. Godina ima 12 mjeseci, 12 je horoskopskih znakova, isto toliko bogova sjedi na Olimpu, u Isusovoj ekipi je 12 apostola, a 12 je i plemena Izraelovih. Shodno tome, 13 izaziva nemir, dolazi nakon reda i uslovljava nered.

Legenda o brodu “Petak” također ide u prilog vjerovanju o lošoj sreći na današnji dan. Naime, britanska je mornarica posadu broda “Petak” izabrala upravo u petak. Brod pod zapovjedništvom kapetana Jamesa Fridaya isplovio je na petak trinaesti i nestao.

Deset stvari koje možda niste znali o petku 13.

Danas je petak 13. koji se od davnina smatra danom loše sreće, a pojedini istraživači objašnjavaju zašto je to tako.

1. Prema gregorijanskom kalendaru najveća je vjerovatnoća da će 13. u mjesecu pasti baš u petak nego bilo kog drugog dana u nedjelji.

2. U stvari, u bilo kom periodu od 400 godina, 13. pada u ponedjeljak 685 puta, utorak 685 puta, srijedu 687, četvrtak 684, petak 688, subotu 684 i nedelju 687 puta.

3. U Španiji i Grčkoj smatraju da je utorak 13. nesrećan dan.

4. Strah od petka 13. poznat je kao paraskevidekatriafobija.

5. Broj 13 smatra se nesrećnim još od drevnih vremena, dok se petak vidi kao zlokoban od 14. vijeka.

6 Ipak, petak 13. se nikada nije smatrao naročito zlokobnim prije sredine 19. vijeka.

7. Četiri od 12 filmova “Petak 13” bila su prikazana baš na petak 13.

8. Istraživači tvrde da muškarci nemaju više šansi da poginu na petak 13. nego bilo kog drugog petka.

9. … Ali Finkinje imaju dvije trećine više šansi da izgube život u saobraćajnoj nesreći na petak 13.

10. Uvek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. svake godine.

Kako je nastao “petak 13.”

Žak de Mole bio je Veliki majstor drevnog templarskog reda, kada je 1307. godine jednog petka 13., u krvavoj raciji, po nalogu francuskog kralja Filipa četvrtog Karolinga, zvanog Filip Lepi, uhapšen sa još oko 13.000 vitezova templara.

Tu brižljivo planiranu operaciju, zbog koje se petak koji se poklopi sa 13. danom u mjesecu naziva “crnim petkom”, Filip Lepi izveo je u dosluhu sa papom Klimentom. Žak de Mole završio je spaljen na lomači odbijajući optužbe da je u “dosluhu sa đavolom”. Svi ostali templari su takođe surovo ubijeni.

 

 

Autor: J.K.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close