Zašto je Laško pivo u BiH duplo jeftinije nego u Sloveniji

Pivare iz susjednih zemalja, koje su u vlasništvu svjetskih pivarskih grupacija, dampinškim cijenama nastoje uništiti bosanskohercegovačku pivarsku industriju i tako preuzeti ovo tržište.

(PIŠE: Jakub SALKIĆ – Oslobođenje)

To je, kako kažu u Udruženju pivara BiH, jedino logično objašnjenje nelogičnih cijena na bh. tržištu. Naime, po logici tržišta proizvod bi trebao biti najjeftiniji u zemlji u kojoj je proizveden i njegova cijena bi trebala da raste kako rastu transportni troškovi, troškovi izvoza na druga, udaljenija tržišta. Međutim, sada imamo situaciju da je slovensko pivo u BiH duplo jeftinije nego u Sloveniji.

Cijene

Prema podacima kojima raspolaže Oslobođenje, limenka od 0,5 litara laškog piva u BiH košta 0,95 KM, u Sloveniji 2,19, a u Hrvatskoj 2,18 KM. Cijene su praćene u trgovačkim lancima Mercator u Sloveniji, Konzum u Hrvatskoj i Robot u BiH, dok je cijena u Konzumu u Sarajevu 1,20 KM.

O ovoj temi oglasili su se i iz predstavništva Pivovare Laško u Sarajevu, te su kazali da cijenu piva na različitim tržištima diktira nekoliko stvari koje se bitno razlikuju od tržišta do tržišta.

“Na proizvodnu cijenu, pored transporta, dodaju se akcize, trošarine, porezi, koji su različiti u svakoj zemlji. Npr. u Hrvatskoj je PDV 25 posto, dok je u BiH 17 posto. Visine i broj akciza i trošarina su različite na ovim pobrojanim tržištima. Pored toga, cijenu na polici diktiraju i marže trgovaca koje su i na našem tržištu različite, a posebno u različitim zemljama. Ovo nije slučaj samo sa proizvodima Pivovarne Laško, tako je i sa ostalim proizvodima. Npr. u Hrvatskoj je cijena karlovačkog piva 9 – 10 kuna (2,36 – 2,63 KM), dok je to isto pivo u BiH 1,40 – 1,60 KM. Isto je i sa Heineken i drugim internacionalnim proizvođačima u BiH i na njihovim domaćim tržištima”, kazao je za Oslobođenje Goran Hadžić iz Pivovarne Laško.

On je dodao da Pivovarna Laško, a vjerovatno i ostali proizvođači imaju razumijevanja za kupovnu moć, prosječni lični dohodak, sveopšti standard u BiH, pa prema tome i mogu formirati izvozne cijene za tržište BiH, a tu su još i marketinški budžeti kojim se također može uticati na visinu cijene.

“Na kraju dolaze i brojne kompenzacije koje su u BiH zbog nedostatka protoka novca vrlo česte. To je slučaj kada neki uvoznici plaćaju druge robe svojom uvoznom robom. Ako je u cijeni njihove robe sadržana marža u iznosu npr. 10, 20, 30 posto za taj iznos mogu smanjiti cijenu na polici”, rekao je Hadžić.

Trgovački lanci

U Udruženju pivara BiH s druge strane kažu su to klasične dampinške cijene, velike pivare ciljano idu sa nižim cijenama kako bi ugasile male pivare, pomele konkurenciju, a kada preuzmu tržište, onda će vratiti ekonomske cijene. Istovremeno, koriste sve propuste naših nadležnih organa koji bi trebali da ih kontrolišu.

“Država se pljačka i niko ne radi ništa da to spriječi. Pivare iz susjednih zemalja u sinergiji sa svojim trgovačkim lancima koriste tu situaciju da preuzmu tržište i zato mogu da imaju niske cijene. Ovdje mogu raditi i u gubitku dok ne uguše domaću proizvodnju. Godinama već tako iscrpljuju domaće firme”, kazali su u Udruženju.
Za razliku od bh. pivara prema kojima država nema razumijevanja ni u smislu kreiranja povoljnijeg zakonskog okvira, Laško ima podršku države.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close