BiHPolitika

Zašto je Izetbegović otkazao današnji sastanak s Čovićem u Mostaru!

Čović je sinoć rekao da je SDA otkazala sastanak “zbog privatnih obaveza predsjednika SDA Bakira Izetbegovića”, no prema informacijama našeg portala, sastanak je otkazan jer Čović insistitra na pregovaračkoj platformi koju je Izetbegović već ranije rezolutno odbacio.

Prije nekoliko dana iz HDZ-a zvanično je najavljen sastanak stranačkih delegacija SDA i HDZ-a u Mostaru, no dan pred zakazani sastanak HDZ je objavio vijest da se sastanak odgađa na zahtijev SDA.

Čović je pojasno kako je do otkazivanja sastanka došlo zbog privatnih obaveza predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

“Gospodin Izetbegović ima privatnu obvezu i zamolio me da pomjerimo sastanak. Sve drugo su spekulacije. On me zamolio i ja sam se složio. Nije korektno da sad bilo što govorim jer je riječ o privatnim stvarima”, naglasio je Čović.

On je rekao kako će se sastanak stranačkih delegacija vjerojatno održati  u ponedjeljak ili utorak, 4. ili 5. novembra.

No, prema informacijama „Slobodne Bosne“, današnji sastanak u Mostaru nije otkazan zbog privatnih obaveza lidera SDA Bkaira Izetbegovića, a sasvim je izvjesno da se novi sastanak neće održati ni 4. ni 5. novembra. Novi sastanak će se održati onda kada se uklone razlozi zbog kojih je otkazan današnji sastanak u Mostaru.

A ti razlozi sadržani su u javnom istupu Dagana Čovića dan pred sastanak u Mostaru kada je rekao da pred stranačke partnere iz bošnjačkog naroda namjerava ponovo izaći s ponudom koju je SDA već ranije, i to u nekoliko navrata, rezolutno odbacila.

– Ja ću nastojati da otvorimo razgovore na vrlo konkretan način, a to znači da tražimo rješenja koja će poštivati odluke Ustavnog suda BiH ili načela koji smo davno svi potpisali, a to je da pripadnici jednog naroda neće birati predstavnike drugom narodu. To je legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda kako je to definirao Ustavni sud i postoji bezbroj rješenja koja bi zadovoljila taj i sve druge kriterije, a ja ću nastojati da konkretno razgovaramo o Predsjedništvu, Domu naroda, Gradu Mostaru i moguće o još nekim političkim pitanjima. Nećemo mi to moći na jednom sastanku riješiti, ali ja ću predložiti da napravimo jednu dinamiku da u ovoj godini kroz tri ili četiri sastanka dogovorimo izborni zakon prije izborne godine. Nadam se da ćemo kroz neke druge odnose koje gradimo između HDZ-a i SDA olakšati i donošenje ovih odluka – rekao je Čović dan pred sastanak u Mostaru.

Čović je također kazao da reforma izbornog zakonodavstva i uspostava Vijeća ministara nisu povezani, jer su se, kaže, tri strane još ranije dogovorile oko Vijeća ministara i sada se čeka signal da se krene u taj proces.

– Ima nadmudrivanja oko toga što bi tko trebao uraditi i što je čiji prvi potez. Ja ću predložiti gospodinu Izetbegoviću da idemo s inicijativom za bezuvjetnu uspostavu Vijeća ministara, kako bi se u potpunosti uspostavila i zakonodavna vlast. Time bi ubrzali procese pa i ono što se postavlja kao uvjet za naš euroatlantski put, a to je Godišnji nacionalni plan za NATO. To treba uraditi novo Vijeće ministara kada preuzme dužnost. Ima ono dovoljno kapaciteta i dovoljno relevantnih odluka koje smo ranije donosili. A budući je to proces koji će dugo trajati i oko kojeg mora postojati konsenzus u BiH, moj je stav da što prije uspostavimo Vijeće ministara i parlamentarnu većinu koja će funkcionirati, uključujući uspostavu parlamentarnih povjerenstava – kazao je Čović za Fenu.

Čović je dakle jasno dao do znanja da nema namjere tragati za rješenjima u Izbornom zakonu BiH kojima bi se napokon ispoštovale presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima “Sejdić-Finci” te “Zornić” i “Pilav”, nego ga isključivo zanima rješenje presude Ustvnog duda Bih u slučaju „Ljubić“ za koje procjenjuje da ide na ruku sepratistčkim ambicijama HDZ-a.

Također je za SDA neprihvatljiv Čovićev stav da se odmah i bezuvjetno formira Vijeća ministara BiH koje bi naknadno, možda, ako se postigne dogovor, poslalo ANP u sjedište NATO-a u Brisel.

Nasuprot tome, SDA insistira da se prije uspostave Vijeća ministara postigne puna suglasnost oko ANP-a, kako je to uostalom Zakonom i predviđeno. Na tome izričito insistira i Komšićev DF, partner SDA, koji bi prije napustio vlast nego pristao na zastoj NATO integracija. Ovo je naročito bitno nakon francuske blokade evropskih integracija Albanije i Sjeverne Makedonije nakon čega je naglo skočila cijena NATO integracija. Naime, s obzirom da put u EU više ne zavisi od BiH, čak i u slučaju da ispunimo sve uvjete, kao što su to uradle Albanija i Sjeverna Makedonija, NATO ostaje važna insitucija u kojoj status BiH ne zavisi od drugih nego od nas. SDA ne smije ispustiti iz ruke priliku da se dodatno približi NATO paktu, osobito nakon novog gomilanja oružja u našem susjedstvu, a što je pitanje kolektivne sugurnosti izguralo na sami vrh nacionalnih prioriteta.

Kako smo doznali, SDA će pristati na novi sastanak sa HDZ-om pod dva uvjeta: da se kod razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva uzmu u obzir i sve presude Evropskog suda za ljudska prava, a ne samo presuda Ustavnog suda BiH, i da se kod formiranja Vijeća ministara precizno dogovori status ANP-a.

(S.B.)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close