PolitikaRegion

Zašto je BiH potpisala memorandum o obrazovnoj saradnji sa Saudijskom Arabijom – zemljom rigidnog selefizma?!

ŠOKANTNA VIJEST U SJENI JAVNOSTI

Zašto je BiH potpisala memorandum o obrazovnoj saradnji sa Saudijskom Arabijom – zemljom rigidnog selefizma?!

Zašto baš saradnja sa Saudijskom Arabijom u vrijeme kada se na BiH gleda kao na pogodno tlo za misionarsko djelovanje selefijskih institucija, a saradnja na polju obrazovanja direktno vodi ka tom cilju?!

 

Vrlo tiho, izgubljena među brojnim drugim vijestima, u javnosti se prethodnih dana provukla informacija da je između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije potpisan Memoranduma o razumijevanju o obrazovnoj i naučnoj saradnji, kojim se predviđa unapređenje i razvoj saradnje između ove dvije države u oblasti obrazovanja i nauke.
Ova informacija sama po sebi bila bi vrijedna pažnje, ali ne i upozorenja, da nije jedne izuzetno važne činjenice – riječ je o saradnji sa obrazovnim institucijama Saudijske Arabije, države koja danas predstavlja carstvo vrlo agresivnog selefizma (ovdje je selefizam i službena religija), a koji se snažno odražava na njen obrazovni sistem.
Šokantno, pa i veoma uznemirujuće, djeluje podatak da je Bosna i Hercegovina, u jeku globalne borbe protiv selefizma i njegovih posljedica, potpisala dokument o saradnji sa državnom iznimno rigidnih propisa, i to baš u oblasti obrazovanja.
Štura informacija koja je dospjela u javnost, naravno, nije obuhvatila nikakve detalje potpisanog Memoranduma, pa se stoga DEPO Portal zvaničnim putem obratio Ministarstvu civilnih poslova BiH i ministru Adilu Osmanovićus molbom da se za javnost preciziraju njegovi najvažniji detalji te šta sve ovaj vid saradnje obuhvata.
S obzirom da je riječ o prvom potpisanom memorandumu između ove dvije zemlje, zanimalo nas je i da li je takav ili sličan memorandum BiH potpisala sa nekim drugim zemljama, posebno sa zemljama Evrope?
A zanimalo nas je i zašto baš saradnja sa Saudijskom Arabijom u vrijeme kada se na BiH gleda kao na pogodno tlo za misionarsko djelovanje selefijskih institucija, a saradnja na polju obrazovanja direktno može da vodi ka tom cilju?!
Koliko su ovi strahovi realni i opravdani potvrđuje i činjenica da su prje nekoliko mjeseci u Njemačkoj masovno pozatvarani arapski instituti i ostala legla selefizma, upravo s obrazloženjem da su kao obrazovne institucije djelovale u duhu selefijskog misionarstva, te da ih nije bilo moguće staviti pod kontrolu njemačkog obrazovnog sistema.
Ni na jedno pitanje odgovore nismo dobili, ali se nadamo da će ih resorno ministarstvo u narednim danima, ipak, ponuditi bh. javnosti, kako se ne bi desilo da država ubrzo bude primorana da ponovo “pljuje” u vlastite odluke, kako se to ovih dana upravo dešava u glavnom gradu sa skandaloznim oduzimanjem “Plakete Grada Sarajeva” profesoru Aliju Lafciogluu.
Naime, osim što je uvaženom profesoru ova plaketa dodijeljena kao čin blagonaklonog odnosa vlasti u Sarajevu prema obrazovnoj instituciji Bosna Sema, koja je profesora Lafcioglua i kandidovala za ovo priznanje, valja istaći i da je riječ o svjetski priznatom naučniku, koji je radeći u bh. obrazovanju pomogao mnogim mladim Bosancima i Hercegovcima, kako se navodilo u pratećim obrazloženjima.
Međutim, činjenica da nakon direktive iz Turske, koja institucije Bosna Sema smatra dijelom terorističke mreže FETO (što još uvijek nije nigdje i zvanično dokazano), Grad Sarajevo istu plaketu koju je profesoru Aliju Lafciogluu dodijelilo u oktobru, oduzima u novembru – ledi krv u žilama, jer zastrašujuće potvrđuje moć Erdogana da bez ikakvih dokaza proganja ljude po Bosni i Hercegovini!
Još strašnije u svemu tome zvuči snishodljivo zvanično obrazloženje gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića nakon oduzimanja plakete, u kome je pokušao da objasni kako “uvažavajući pismo gradonačelnika Istanbula, nije želio da se ugrozi ostvareni napredak u saradnji s pobratimskim gradovima iz Turske (Istanbul, Anakara, Bursa i Konja)”!!!
Može li iko zamisliti šta će se sutra dešavati ako BiH ne bude željela da ugrozi “ostvareni napredak” u obrazovnoj i naučnoj saradnji sa Saudijskom Arabijom?!

 

(DEPO PORTAL/A.A.Duraković)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close