BiHPolitika

Zašto je bh. ljevica odjednom postala “patuljak“ u očima hrvatske politike

Politički predstavnici Hrvata u Bosni i Hercegovini ovih su dana uložili ogromnu energiju da ljevicu u BIH prikažu kao nevažnog i nebitnog političkog “patuljka“. Da je baš to tako, reakcije iz tkz. H faktora na sve bučniju i aktivniju građansku incijativu ljevice ne bi ni bilo.

Nervoza hrvatskih političkih predstavnika zapravo proizilazi iz neumoljivih izbornih rezultata koji kazuju kako su tri stranke ljevice (SDP BIH, DF i GS) na proteklim lokalnim izborima osvojile ukupno 191 hiljadu glasova. S druge strane HDZ BIH osvojio je 77 hiljada glasova , što je dva ipo puta slabije od rezultata ljevice ili poređenja radi skoro 50 hiljada glasova manje od samog SDP-a BIH.

Čak i ukoliko bi se sabrali glasovi svih hrvatskih stranaka i dodali HDZ-u BIH i taj bi rezultat za razliku od ljevice bio slabiji za oko 80 hiljada glasova. Naravno ,ovakvom sinregijom na lijevom političkom bloku, očekivati je mnogo bolje rezultate 2018.godine.

Zato ljevica itekako ima pravo da komentira i osporava dogovor Čović-Dodik, da traži izbore u Mostaru ili da kritikuje najavljene ustavne reforme, da osporava zahtjeve HDZ poitičara koji su zbog svoje politike i sami žestoko kritikovani od strane “svojih” najviših crkvenih predstavnika kao i stanaka kojima je cjelovita BiH na srcu.

Baš kao što i HDZ BIH ima pravo da se ljuti i osporava politike koje zastupaju stranke ljevice,  makar to zvučalo kao pokvarena gramofonska ploča več cijele dvije decenije o njihovoj navodnoj ugroženosti.

(Vijesti ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close