logo
bios

Zašto Izrael nije u izvještaju UN-a o kršenju prava djece?

Objavljeno prije 10 mjeseci . u pon, avg 5th, 2019

Član Izvršnog odbora Palestinske organizacije za oslobođenje (PLO) i ministar za socijalni razvoj Ahmed Madždalani, izrazio je nezadovoljstvo izvještajem Generalnog sekretara UN-a o državama koje krše prava djece.

– Čini se da Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nije čuo ništa o tome koliko izraelska okupaciona vlada svakodnevno krši prava palestinske djece – kazao je on, zapitavši se kako je moguće da je Izrael isključen iz izvještaja iako ubija i zatvara palestinsku djecu.

Dodao je da će sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravlja o pravima djece u situacijama oružanog sukoba ostati crna tačka u historiji Vijeća, jer je svojim rezolucijama uništila snove palestinske djece, navodi palestinska novinska agencija Wafa.

– Šta je potrebno da se Izrael stavi na spisak srama? Je li trebaju raditi još veća kršenja, ubistva i zlostavljanja djece Palestine? – zapitao se on.

Madždalani je pozvao Guterresa da “ima na umu da ono što se dešava u Palestini je rezultat vojne okupacije” i da “izraelske prakse, posebno opsada Pojasa Gaze, predstavljaju kolektivnu kaznu.”

Ahmed Madždalani
(FENA)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh