Zašto hrvatski političari u BiH dozvoljavaju Erdalu Trhulju da diskriminira hrvatske firme?

Stranka Demokratske Akcije (SDA) bez ikakve sumnje daleko je najjača i najorganiziranija politička stranka u Bosni i Hercegovini, počevši od osamostaljenja zemlje pa do današnjih dana. Međutim, i kod njih su se baš kao i u gotovo svim drugim političkim opcijama događale podjele, pa smo posljednjih mjeseci svjedoci kako struja Bakira Izetbegovića preuzima primat ispred struje Sulejmana Tihića.

Bolje upućeni znaju reći kako Erdoganova struja preuzima primat u odnosu na iransku fundamentalističku grupaciju. Proizlazi sve to iz neizmjernih, pa gotovo svakodnevnih izljeva ljubavi Izetbegovića i Erdogana, no stvarna je istina da primat nad upravljanjem bosanskohercegovačkih muslimana preuzima Kralj Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, gospodar Saudijske Arabije.

Još bolje upućeni znaju kako je to najbogatiji čovjek muslimanskog svijeta, čovjek koji želi zavladati ne samo muslimanskim svijetom, već i dosta šire, a dokaz toga je i spoznaja kako je posljednju predsjedničku kampanju jednog Baracka Obame financirao s nekih 300 milijuna dolara!

On je stvarni Erdoganov gospodar, a samim time i gospodar vanjske turske politike kojoj se pored Izetbegovića nastoje dodvoriti i neki drugi bh političari, čak iz reda hrvatskog naroda poput Jerke Lijanovića, pa i Dragana Čovića ili Živka Budimira.

I nije to uopće loše za Bosnu i Hercegovinu u usporedbi s iranskom fundamentalističkom grupacijom koja u zadnje vrijeme proživljava posljednje trzaje pokušaja stvaranja kalifata od Bosne i Hercegovine. Nekoć su, dok su imali usku suradnju sa zagrebačkim i beogradskim podzemljem, lakše ostvarivali svoje ciljeve, dok danas sve to ide dosta teže pošto su sve više okupirani problemima na Bliskom istoku.

Njihov “posljednji jahač apokalipse” u Bosni i Hercegovini je bez sumnje Erdal Trhulj, aktualni ministar energije, rudarstva i industrije, čovjek koji će ovih dana proslaviti svoj 50-ti rođendan i koji u međunarodnim krugovima kotira kao najškolovaniji i uz dr. Zlatka Lagumdžiju vjerojatno kao najsposobniji bh političar.

Prema određenim informacijama njegove veze s Beogradom su uistinu prejake, posebno kada je riječ o kupoprodaji struje, a super je jak i na polju diskriminacije hrvatskih poduzeća u Hercegovini, dokaz čega je i “otezanje” s izdavanjem energetskih dozvola određenim tvrtkama što je preduvjet za dobijanje građevinskih dozvola, bez obzira što velika većina tih istih tvrtki posjeduje takve dozvole i što su završile kojih 90 ili 95% posla za dobijanje energetskih dozvola, no Trhulj sa suradnicima ciljano oteže s izdavanjem takvih dozvola, posebno kada se radi o poduzećima iz Mostara.

Tvrtkama iz Kalesije, Zenice ili Tuzle maksimalno se u svemu tome podilazi, a sve iz razloga kako bi one izvukle velika sredstva što ih je Bosna i Hercegovina dobila za namjensku industriju, dok Hrvatima ostaju samo mrvice, no gle čuda ovdje šute i legitimni i nelegitimni i legalni i nelegalni hrvatski politički predstavnici, a šute jer znaju koliko je Trhulj jak igrač i svi vjeruju kako ga nakon predstojećih izbora mogu imati za koalicijskog partnera, jer bez obzira kakve ankete ovih dana naručivali i najutjecajniji tiskani mediji u Federaciji BiH poput Dnevnog avaza i Večernjeg lista i prikazivali SDA kao stranku koja doživljava veliki pad budite uvjereni da će oni uvjerljivo dobiti na predstojećim izborima, a posebnoi Bakir Izetbegović u izboru za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Svaka čast i Radončiću i Suljagiću i svima ostalima ali Izetbegović će imati par desetina tisuća glasova više i od jednoga i od drugoga…

Rad hrvatskih poduzeća već se od ranije opstruira, a kao što znamo Trhuljevo ministarstvo ne objavljuje Registar ili listu prijavljenih projekata za izdavanje energetskih dozvola što dodatno dovodi do određenih sumnji. Svi znamo da Sunce nigdje ne grije kao u Mostaru, ali kao što vidimo hrvatska poduzeća se žele eliminirati iz područja solara…

No, na Trhuljevu žalost, i više je nego izgledno kako njegova struja nestaje sa scene u Bosni i Hercegovini, te kako ga ni Bakir Izetbegović uskoro više neće željeti imati blizu sebe. Dolazi vrijeme vladavine Kralja Abdullaha bin Abdulaziza al-Sauda na širim prostorima, pa tako i prostoru Bosne i Hercegovine gdje će naravno određene utjecaje i nadalje imati i Europska Unija i Rusija, međutim što se tiče muslimanskog življa pokret vehabizma i neki slični pokreti nestaju sa scene, a slijede neki novi pokreti, bolji ili lošiji pokazat će vrijeme!

Hrvati jesu konstitutivan narod na papiru, ali su realno manjinski narod u Bosni i Hercegovini i krajnje je upitno u kojoj mjeri će se hrvatski političari na ovim prostorima znati izboriti za opstanak svog naroda. Ako nemamo kvalitetnu industriju nemamo ništa. Aluminij Mostar, koji je bio glavna naša perjanica gospodarskog razvoja, već polako ide u stečaj, a s Trhuljevom politikom i stavljanja poveza na usta hrvatskih političara u BiH sličan epilog je neminovan i s ostalim hrvatskim tvrtkama. Političari šute, a šute jer su očigledno masno plaćeni za svoju šutnju.

I velikom većinom su u tim nekim talovima bez obzira iz koje stranke dolazili. Jedni druge prozivaju za gluposti, ali kada se radi o stvarnim vitalnim interesima hrvatskog življa u BiH gdje je industrija neosporno na prvom mjestu kao da su svi u istom “klupku”!

Kaže ona jedna pjesma “Prodali su naše snove…”.

Autor: Danijel Ivanković – dnevno.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close