Zašto grejp u kombinaciji sa lijekovima može biti fatalan

Liječnici upozoravaju da miješanje lijekova i grejpa može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima. Iako je već poznato da grejp utiče na određene lijekove, broj je u posljednje četiri godine udvostručen.

Tu je sada oko 85 takvih lijekova, uključujući statine, antibiotike, antidepresive, lijekove za liječenje raka i srčanih bolesti, kao i lijekovi koje koriste pacijenati koji su imali transplantaciju organa.

Naime, grejp može povećati potenciju lijekova, potencijalno dovodi do predoziranja ili ih učiniti manje učinkovitim što stavlja pacijente u rizik od dobivanja premalo lijekova.

Prema tvrdnjama kanadskih stručnjaka to dovodi do iznenadne smrti, akutnog zatajenja bubrega, zatajenja dišnog sistema i probavnog krvarenja.

“Mnogi od lijekova koji su prepisani da se uzimaju sa grejpom bitni su za liječenje učestalih zdravstvenih stanja. Međutim, između 2008. i 2012. broj lijekova s potencijalom za interakciju s grejpom i koji su izazvali ozbiljne nuspojave porastao je sa 17 na 43, što je prosječna stopa rasta do šest lijekova godišnje. Ovo povećanje je rezultat uvođenja novih hemijskih entiteta i formulacija”, kazao je dr. David Bailey.

Među više od 85 lijekova koji mogu komunicirati s grejpom, 43 može imati ozbiljne nuspojave, kaže se u izvještaju kanadske liječničke asocijacije.

Grejp sadrži spoj, furanocoumarin, koji sprječava enzime u crijevima, odgovorne da čuvaju stranih tvari izvan tijela, da rade ispravno. To dovodi do toga da se u organizam unosi više lijekova, u nekim slučajevima dvostruko ili trostruko.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close