Visoko

Zašto gradonačelnici i nezavisnoj kandidatkinji ne odgovara obrazovan i bogat narod

Zašto gradonačelnici inezavisnoj kandidatkinji ne odgovara obrazovan i bogat narod

Amri Babić gradonačelnici Visokog i nezavisnoj kandidatkinji neodgovara obrazovan i bogat narod. Ona čini sve da bi narodu «zavijala mozgom»kako bi ih učinila svojim podanicima koji bi gledali u nju kao u neku vrstuizbaviteljice koja dijeli poklone, boji srca u ljubičasto i zbog koje se pušuljubičasti baloni. 

Svjedoci smo mnogih nelogičnih i samo vladajućoj nezavisnoj strukturi,ličnim interesima povezanoj vlasti, jasnih i dokučivih poteza, kao što su:povećanje cijena vode ali i sramno niskih poticaja za poljoprivredu, visokihizdataka za koncerte i zabave ali i summnjivih kupovina opreme za JKP Visokokoje neodoljivo podsjećaju na nepotizam i korupciju, više od 100.000 KM kazniza neprovedbu projekta vodosnabdijevanja koje plaća narod cijenom vode koja jeskuplja od struje i kupovine skupocjenih automobila za kabinet gradonačelnice,itd. 

Još jedan u nizu takvih poteza vlasti u Visokom je i nedavno objavljeniKONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA REDOVNIM NADARENIM STUDENTIMA, SA PODRUČJA GRADAVISOKO U AKADEMSKOJ 2019/2020. GODINI. Nevedni Konkurs se okončan je prošlesedmice. 

Čitajući uslove Konkursa, Član 2., koji se odnosi na to koji studenti NEMAJU pravo na stipendiju, oči mi jezaparala rečenica:„studenti koji primajustipendiju po bilo kom drugom osnovu.“!? 

Šta ova rečenica znači upraktičnom smislu?

Vlada Zeničko – dobojskog kantona izdvaja sredstava za stipendiranjeSVIH studenata iz SVIH kategorija na području ZDK, a koji ispunjavaju formalno– pravne uvjete, tj. čije prijave su uredno i potpuno popunjene i dostavljene.Iz ovoga proizilazi da će Grad Visoko isključiti sve ove studente iz programastupendiranja, jer su već ostvarili svoje pravo «na višem niovu». 

Postavlja se pitanje, zašto bilo kojeg a pogotovo nadarenog studenta nepodržati dodatno? Potpuno je besmisleno uskraćivati bilo kojem, a posebnonadarenom studentu pravo na dodatnu stipendiju. Potrebno je dodatno podržatisvakog studenta, dati mu veći i jači motiv za daljnji rad i napredak, zagrađenje karijere i života u jedinoj nam domovini. 

Prema ovim informacijama, pitanje je da li će se iko prijaviti na ovajKonkurs, a ako se i prijavi pod velikim znakom pitanja je KO će ostvariti pravona ovu stipendiju!?

Ovdje se radi o klasičnoj negativnoj selekeciji. Ko je uspješan inadaren nema pravo na stipendiju i napredovanje. Takve Grad Visoko kažnjava jersu već negdje ostvarili poticaj. To je diskriminacija na kvadrat! Prvadiskriminacija – jer su uspješni. Druga diskriminacija – jer su sasvimvjerovatno dobili stipendiju iz budžeta ZDK, pa ih sada zbog togakažnjava. 

Gradska vlast predvođena gradonačelnicom i nezivisnom kandidatkinjomdakle, po ko zna koji put dijeli Visoko i narod u njemu. Nakon što jepodijelila selo i grad, podobne i nepodobne mjesne zajednice, ko treba a ko netreba imati vodu, ceste bez rupa i čiste ulice, nakon što je podijelilaporodice i zavadila narod, sada baca kost među mlade, među one koji trebajuVisoko izbaviti iz ovog jada u koji ga je dovela.

Zato, kao mlad čovjek, vjerujemda Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje!

MSc.mng. Almir Ljeskovica (SDA) – član izvršnog odbora AM SDA Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close