-TopSLIDEBiHPrivreda

Zaražene sadnice maline spaljene – Sumnjive poljske maline i UNDP

Kada su prije izvjesnog vremena “Nezavisne” (pitnje od goka i čega) objavile klijentelističku priču o zaraženom rasadu malina, svi “mediji” su se zaletili da tu “ekskuzivu” preuzmu.

Sada, kada “Nezavisne” pišu činjenično o tom problemu, a Magazin plus je jedini to već tada napisao, postavlja se pitanje zašto “mediji” šute.

A donosimo tri teskta iz kojih se isčitava hronologija priče:

1. ZARAŽENE MALINE PRIJETE VOĆARSTVU U BIH
(Nikola Salapura. NN)
Napomena: Na službenoj stranici NN ova vijest je nedostupna ili izbrisana

2. Sumnjive poljske maline i UNDP-iov “Koordinator”  (magazinplus.eu)

3. Zaražene sadnice maline spaljene, rizik od bolesti još postoji (Nezavisne novine)

Naglašavo – citiramo “Nezavisne” i sadašnju puzdanost u relevantne izvore, za razliku od teksta pod rednim brojem 1.

“Iz Inspektorata RS su u petak rekli da su krajem prošle godine na području RS u prometu presreli pošiljku zaraženog sadnog materijala maline porijeklom iz Poljske, koja je uvezena preko graničnog prelaza Izačić od strane uvoznika iz Mostara. U spornoj pošiljci, kako kažu, uvezeno je 211.050 komada sadnica, od kojih je značajan dio podijeljen poljoprivrednim proizvođačima na području RS i FBiH, a u momentu kontrole u transportu je zatečeno 16.000 sadnica.

“Uvidom u dokumentaciju pošiljke utvrđeno je ko su korisnici kojima su sporne sadnice dodijeljene, te je tragom sljedivosti u proteklim danima izvršeno prikupljanje sadnica od krajnjih korisnika”, rekli su iz Inspektorata RS, koji je svojim djelovanjem uspio spriječiti mnogo veće posljedice.

Podsjećamo da su “Nezavisne” prošlog mjeseca objavile da bi proizvodnja malina u BiH, koja je jedna od najperspektivnijih grana voćarstva i s pravom nosi epitet “crveno zlato”, mogla biti trajno ugrožena pošto su velike površine zemljišta zasađene sadnicama zaraženim rakom korijena maline. Sve ovo potvrdili smo dokumentima nadležnih institucija, iz kojih je bilo vidljivo da je sprovedenim analizama u uzorcima sadnica maline sorti polka i miker, uzetih sa zasada u Čelincu, utvrđeno “prisustvo fitopatogene bakterije koja uzrokuje rak korijena maline i drugih biljaka domaćina”. Prisustvo ove opasne bakterije, kako nam je tada potvrđeno, otkriveno je i u dvije pošiljke koje su uvezene u BiH, a u kojima je bilo gotovo 400.000 zaraženih sadnica koje su podijeljene širom BiH, što bi moglo da izazove katastrofu ukoliko dođe do širenja ove bakterije.”

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close