Zanimljivosti o Mundijalima koje možda niste znali: BiH 77. tim koji učestvuje na SP-u

Jubilarni 20. Mundijal u Brazilu počeo je 12. juna i trajat će do 13. jula. Kao što je poznato na ovom planetarnom izlogu nogometa učestvuje i naša reprezentacija. U nastavku donosimo neke zanimljivosti vezane za svjetska nogometna prevnstva koje možda niste znali.

1. Na dosadašnjih 19 prvenstava takmičilo se 76 reprezentacija. Gotovo uvijek bude bar jedan debitant. Svoje prvo učešće u Brazil zabilježit će reprezentacija Bosne i Hercegovine kao 77. nacionalni tim koji se pojavio na Mundijalima.

2. U dosadašnjih 19 prvenstava samo na prvom prvenstvu u finalu nije učestvovala evropska selekcija. Tada su snage odmjerili Urugvaj i Argentina. U završnici 1950. godine nije se igrala samo jedan utaklmica, nego četveroboj u kojem su učestvovali Španija, Švedska, Brazil i Urugvaj.

(Foto: AFP)

3. Na posljednja dva Mundijala najbolji strijelci bili su – Nijemci. Tako je 2006. upravo u Njemačkoj prvi topnik bio Klose sa 5 pogodaka, dok je 2010. godine u Južnoafričkoj Republici Muller sa 7 golova bio na vrhu liste. Najbolji strijelac u historiji svjetskih prvenstava je Brazilac Ronaldo sa ukupnih 15 pogodaka.

4. Najviše odigranih utakmica na planetarnom izlogu nogometa ima Njemačka, ukupno 99. Jubilarni 100. meč odigrat će protiv Portugala 16. juna. Elf drži i jedan neslavan rekord. Primili su i najviše golova – 117.

5. Trener sa najviše osvojenih SP-a je Italijan Vittorio Pozzo (1934.i ‘38.). Zanimljivo, reprezentacija sa strancem na klupi nikada nije dotakla vrh.

6. Brazil je jedini učestvovao na svim Mundijalima. Osim toga, mogu se pohvaliti da imaju najviše pobjeda 68 (uključujući i trijumf nad Hrvatskom). Također, postigli su i najviše pogodaka – 213, a imaju i najviše naslova prvaka – 5.

Lothar Matthaus i Diego Maradona 1986. (Foto: AFP)

7. Igrač sa najviše utakmica na prvenstvima je Nijemac Lothar Matthaus – 25. On je nastupio u periodu od 1982. do 1998. godine. Italijan Paolo Maldini proveo je najviše minuta na prvenstvima, ukupno 2.217. Brazilac Cafu upisao je najviše pobjeda – 16.

8. Najstariji igrač koji je upisao nastup na Mundijalima je Kamerunac Roger Milla. Imao je 42 godine kada je igrao protiv Rusije na Mundijalu u SAD-a 1994. godine. Najmlađi nogometaš bio je Norman Whiteside (Sjeverna Irska) koji je sa 17 godina nastupao na Mundijalu 1982.godine u Španiji.

9. Nogometna reprezentacija Francuske otvorila je okršajem protiv Meksika prvo prvenstvo 1930. godine. Oni su postigli i prvi pogodak na Mundijalu (strijelac bio Loran). Također, igrali su prvu utakmicu kada su uvedeni produžeci, prvu utakmicu čiji je pobjednik odlučen nakon penala i prvi su postigli i „zlatni gol“, a pogodio je Loran Blan.

Reprezentacija Francuske 1930. godine (Foto: AFP)

10. U Brazilu će se po prvi put koristiti specijalni sprej kojim će se na travi označiti mjesto na kojem će stajati živi zid. On nakon jedne minute isčezne. Također, nogometašima je zabranjeno da nose majicu ispod dresa sa slikom ili porukom. Treba istaći da će novi prvak svijeta inkasirati 35 miliona dolara.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close