Žana Novaković: Biće mi velika čast predvoditi tim i nositi bh. zastavu u Sočiju

Najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica Žana Novaković u intervjuu za Vijesti.ba govori o predstojećem nastupu na Zimskim olompijskim igrama u Sočiju, pripremama, iskustvima iz Vancouvera, odnosu države prema sportistima, te o svom privatnom životu.

VIJESTI.BA: Nastup na najvećoj svjetskoj smotri najboljih sportista u zimskim sportovima san je svakog sportiste. Vi ćete našu zemlju predstavljati u trkama tehničkih disciplina, slalomu i veleslalomu. Kakve su ambicije i šta možemo očekivati od Vašeg nastupa?

NOVAKOVIĆ: Jako se radujem svojim nastupima u Sočiju. Nastojim ne razmišljati mnogo o rezultatima. Daću sve od sebe da odskijam najbolje što znam i nadam se da će se sve posložiti i da ću uspjeti u tome. Voljela bih da se uspijem plasirati u prvih 30 takmičarki.

VIJESTI.BA: Imate ispunjenu “A” normu za nastup na Olimpijskim igrama u Sočiju od 7. do 23. februara. Kako teku pripreme?

NOVAKOVIĆ: Poslednje pripreme sam odradila u Italiji i Austriji i mogu reći da sam dosta zadovoljna kako su se stvari odvijale do sada. Kao i kod nas, tako je i u cijeloj Evropi bilo problema sa nedostatkom snijega, pa je samim tim veliki broj trka otkazan.I pored tih poteškoća, uspjela sam da odradim veliki dio planiranih obaveza.

VIJESTI.BA: Kao najbolje rangirani i plasirani sportista nosićete zastavu BiH na otvaranju ZOI. Kolika je zapravo čast ponijeti zastavu, predvoditi tim koji će se časno boriti za BiH?

NOVAKOVIĆ: Pošto sam već imala priliku da nosim zastavu na otvorenju Olimpijskih igara u Vankuveru mogu samo reći kako je to iskustvo koje se teško moze zaboraviti. Velika je čast predvoditi tim i vlastitu državu na najvećem svjetskom sportskom takmičenju, jako sam srećna što ću ponovo osjetiti dio te atmosfere.

VIJESTI.BA: Plašite li se mogućih terorističkih napada na predstojećim ZOI u Sočiju?

NOVAKOVIĆ: Mislim da je to tema koja se uvijek veže za velika sportska takmičenja. Nastojim da ne razmišljam o tome, vjerujem da će se organizatori pobrinuti da sigurnost bude na najvećem nivou.

VIJESTI.BA: Iako Vam je uručen pasoš Srbije, Vi ste odlučili nastupati i dalje za BiH?

NOVAKOVIĆ: Srećna sam što sam dobila dvojno državljanstvo, ali ne mislim promijeniti odluku.

VIJESTI.BA: Kakve utiske nosite sa 19. zimskih olimpijskih igrara u kanadskom Vancouveru? 

NOVAKOVIĆ: Iz Vankuvera nosim jako lijepe uspomene kojih se i danas uvijek rado sjećam. To je bilo jedno veliko iskustvo na koje sam jako ponosna i koje mi je mnogo pomoglo u dosadašnjoj karijeri.

VIJESTI.BA: Kako ocjenjujete odnos države prema sportistima?

NOVAKOVIĆ: Mislim da je taj odnos dosta porušen i da su ulaganja na nivou države jako mala. Nadam se da će se konačno početi mijenjati svijest po tom pitanju i da će se sportistima pokloniti puno više pažnje.

VIJESTI.BA: Ko je Žana Novaković privatno? 

NOVAKOVIĆ: Rekla bih jedna jednostavna djevojka koju ispunjavaju male stvari. U slobodno vrijeme, kojeg je jako malo u poslednje vrijeme, uživam provodeći sa porodicom i prijateljima. Raduje me šetnja gradom, kafa sa prijateljicom, odlazak u kino, kada pada snijeg i svako neočekivano iznenađenje koje mi uspije izmamiti osmijeh na licu.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close