-TopSLIDEBiHPolitika

Zakon o Vrhovnom sudu BiH bez pozitivnog mišljenja: Neće se raspravljati ni o druga dva zakona

Predstavnički dom PS BiH danas će razmatrati principe Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu BiH, ali prije sjednice Doma, održana je sjednica Ustavnopravne komisije koja nije pozitivno ocijenila predloženi zakon.

Ponovili su stavi izrečen u februaru ove godine, a zakon je tada vraćen na ponovno razmatranje i dostavljanje novog izvještaja.

Predloženim zakonom bi se trebala urediti organizacija, nadležnost, javnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi s fukniconisanjem Vrhovnog suda BiH, kao najvišeg kasacionog suda, koji osigurava tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je jedina zemlja u regionu koja nema vrhovni sud i jedina država u Evropi koja nema Vrhovni sud ili instituciju koja je pandan vrhovnom sudu, a u smislu tijela koje će biti zaduženo za ujednačavanje sudske prakse.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji je predložio Dom naroda državnog parlamenta, no rasprava o tom zakonu je skinuta s dnevnog reda.

Ista stvar je i s Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o strancima, koji je predložio poslanik Nihad Omerović, o kojem se također neće raspravljati.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close