BiHPrivreda

Zakon o igrama na sreću ponovo sporan, prošao nacrt o “švicarcima”

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću u Domu naroda Federalnog parlamenta vraćen je u redovnu proceduru. To znači da će ovaj Prijedlog ponovo biti razmatran u formi nacrta.

Stabilnost vladajuće koalicije ponovo je na ispitu nakon što je sporni Zakon u nekoliko navrata posvađao je koalicione partnere SDA i HDZ BiH, te uzrokovao blokadu rada Parlamenta FBiH.

Iz SDA poručuju da je svako odugovlačenje dokaz nepostojanja političke volje.

Podsjetimo, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću usvojen je na Predstavničkom domu uz pomoć opozicije. U međuvremenu, upućeni su brojni amandmani. Tako umjesto oporezivanja svih dobitaka, kako je do sada planirano, amandmani donose izuzetke poput dobitaka do 10 maraka ostvarenih putem srećki i grebalica.

Veliki broj amandmana razlog je zbog kojeg su u HDZ-u BiH tražili više vremena za odlučivanje.

“Bojim se da je Zakon sa 33 člana, a naš poslovnik je jasno definiran – ukoliko amandmani značajno utječu na tekst da bi ih trebalo vratiti i u doradu”, kazala je predsjedavajuća Doma naroda FBiH Lidija Bradara.

I ovaj put opozicija se oštro protivi. Kažu, ni ove izmjene ne idu u korist građana jer je planirano da se oporezuje uplate, a ne zarade kladionica.
“Vlada FBiH, najvećim dijelom SDA, izabrala je lešinarski pristup koji isključivo košta građane a ne kladionice, koje se nijednim prijedlogom, pa ni ovim zadnjim ne oporezuju”, tvrdi Aner Žuljević iz SDP-a, delegat iz reda Ostalih u Domu naroda FBiH.

Inače, opzicija je svoj stav o potanju kladionica promijenila u predizbornom periodu. Vladajuća koalicija postigla je dogovor o pitanju boraca, te je na ranije održanoj sjednici odobreno da se borcima prizna pravo na vođenje upravnog postupka. Usvojen je i Nacrt zakona o konverziji kredita iz švicarskih franaka u marke.

Federalna.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close