BiHPolitika

Zakon “Lex Sebija” – Izmjenom Zakona do mjesta dekana

VLAST U SLUŽBI GOSPOĐE IZETBEGOVIĆ: Izmjenom Zakona do mjesta dekana

 

Prema prijedlogu novog Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, Sebija Izetbegović ne bi mogla biti asistent, ali može biti dekan. Istovremeno, zadržala bi i poziciju generalne direktorice Kliničkog centra Sarajevo.

Kada su prošle sedmice kantonalni koalicijski partneri, okupljeni u Vladi Elmedina Dine Konakovića, usvojili prijedlog Zakona o visokom obrazovanju Kantona, većini su promakle odredbe, zbog kojih se ovaj Zakon, bez ikakvih ustručavanja, može nazvati “Lex Sebija”.

Prva sporna, možda i najspornija odredba navedena je u drugom stavu, 141. člana Konakovićevog prijedloga Zakona.

“Rukovodilac organizacione jedinice bira se iz reda članova akademskog osoblja u zvanju redovnog ili vanrednog profesora koji je u radnom odnosu sa punim vremenom  na toj organizacionoj jedinici ili iz reda akademskog osoblja koje je u radnom odnosu u ustanovi koja predstavlja naučnu bazu za tu organizacionu jedinicu”, navedeno je u ovom Zakonu.

Prevedeno na jezik koji narod zna, rukovodilac organizacione jedinice je dekan. Nastavnu bazu imaju samo fakulteti medicinske grupacije, a nastavna baza Medicinskog fakulteta je Klinički centar Sarajevo. Što znači, dekan Medicinskog fakulteta može biti i onaj redovni ili vanredni profesor koji je formalno-pravno zaposlen na Kliničkom centru Sarajevo.

Njeno lice zvuči poznato.

Ipak, da bi se već postojećim titulama “red. prof. dr. med. sci. spec, gen. dir. KCUS-a,” dodala i titula “dekan medicinskog fakulteta”, nužno je razriješiti postojećeg dekana. Prema važećem Zakonu, dekane imenuju i razrješavaju naučno-nastavna vijeća fakulteta. Prema predloženom Zakonu, član 133., Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu, “može donijeti odluku o prijevremenom razrješenju rukovodioca visokoškolske ustanove ili organizacione jedinice”. Pravo na žalbu smijenjenom dekanu ili rektoru ukinuto je novim Zakonom.

S obzirom na to da Vlada kantona Sarajevo imenuje Upravni odbor Univerziteta, jasno je da će o razrješenjima rektora i dekana odlučivati politika, a ne akademska zajednica. Međutim, da bi se obezbijedila većina za imenovanje gospođe Izetbegović na poziciju dekana Medicinskog fakulteta, nužno je na tom fakultetu promijeniti sastav naučno-nastavnog vijeća. U Vijeće se, tako, prema članu 139. imenuje akademsko osoblje u zvanju docenta,vanrednog i redovnog profesora, potom predstavnici asistenata, viših asistenata i lektora, predstavnici studenata, te “akademsko osoblje koje je u radnom odnosu u ustanovi koja predstavlja nastavnu bazu”.

Članom 172 predloženog zakona, kao “nastavna baza” definisan je jedino Klinički centar Sarajevo.

Pojednostavljeno, o imenovanju Sebije Izetbegović na poziciju dekana Medicinskog fakulteta u Sarajevu odlučivali bi zaposlenici Kliničkog centra Sarajevo, kojim rukovodi – Sebija Izetbegović.

A upravo ambiciozna direktorica KCUS-a, prema predloženom Zakonu o kojem će u utorak raspravljati Senat Univerziteta u Sarajevu, ne bi mogla obavljati poslove čak ni asistenta. U članu 103. predloženog Zakona o visokom obrazovanju, navedeno je da je “minimalan uslov za izbor asistenta – završen stepen prvog ciklusa studija s najmanjom prosječnom ocjenom – 8,5”. Prosjek tokom decenijskog studiranja Sebije izetbegović je 7, 38.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close