BiHPolitika

Zaključci Glavnog odbora SDA: Stranke koje napuštaju vlast godinu prije izbora su neozbiljne

Nakon održanog prvog dijela sjednice Glavnog odbora SDA, uslijedila je pauza tokom koje je održana i press konferencija na kojoj se novinarima obratio predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

 

Kazao je da je Glavni odbor usvojio niz zaključaka o trenutnim pitanjima u BiH i regiji.

– Odbacujemo orkestrirani napad i hajku na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa apsolutno izmišljenim povodom koji provodi dio medija iz Srbije i RS-a. Opredijeljeni smo za saradnju u regiji, ali na principima međusobnog uvažavanja – pojasnio je Genjac.

Istaknuo je da će se predstavnici SDA maksimalno posvetiti funkcionisanju penzionog i socijalnog sistema, euroatlantskom putu i općem napretku BiH.

– Kao prvo, Glavni odbor podržava stavove, aktivnosti i politike koju vodi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović kao i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić. Glavni odbor je usvojio zaključak kojim poziva sve stranke da se umjesto opstrukcija i političkih manipulacija okrenu konstruktivnom djelovanju. Bilo koja stranka može napustiti parlamentarnu većinu, ali to podrazumijeva prethodno napuštanje svih pozicija u svim tijelima vlasti koja su zauzeli. Međutim, političke stranke koje žele napustiti vlast godinu prije izbora su neozbiljne, dok ozbiljne stranke predano rade na realizaciji programa kojeg su obećali građanima – kazao je Genjac.

Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma 

Glavni odbor SDA još jednom, kaže Genjac, podsjeća političke predstavnike Srbije da Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma.

– Srbija je, kao što je poznato, zbog svoje uloge u agresiji na BiH pozvana da potpiše sporazum i ona je to učinila u sastavu bivše SFRJ, a ona je pravna nasljednica svih obaveza bivše države. Tim potpisom, Srbija se obavezala na prekid aktivnosti protiv suverene BiH i na poštivanje njenog suvereniteta. Srbija tim potpisom nije dobila nikakvo pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH – naglasio je Genjac.

Istaknuo je da SDA snažno podržava pravosudni sistem BiH, kao i da je prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je ta stranka uputila u proceduru zasnovanu na relevantnim konvencijama i poštivanju ljudskih prava.

– Neprihvatljivo je i za svaku osudu da nosioci pravosudnih funkcija podliježu političkim pritiscima, kao što je to bilo, po našoj ocjeni, u slučaju odluke VSTV-a o preispitivanju ratnih biografija sudija i tužilaca, odluke koju je osudila čitava međunarodna zajednica i stručna profesionalna javnost. Pravosuđe BiH ima izuzetno važnu ulogu u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje. Zato tražimo od tih institucija da bez ikakve rezerve vrše tu svoju ulogu – dodao je Genjac.

Istaknuo je da Glavni odbor SDA podržava aktivnosti državne komisije o utvrđivanju granice BiH i Srbije, te pozdravlja aktivnosti članova stranke na zaštiti teritorijalnog integriteta BiH u slučaju Pelješkog mosta.

– Neprihvatljivo je da se Pelješki most gradi na štetu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici između BiH i R Hrvatske kojeg su potpisali predsjednik Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, pri čemu most ne može dovoditi u pitanje pravo BiH o slobodnom pristupu otvorenom moru. Očekujemo od Hrvatske da u potpunosti poštuje međunarodno pravo kao i najnovije stavove EU.

Također, ističemo da je sporazum Hrvatske i RS-a o gasovodu protivan Ustavu BiH i međunarodnom pravu, ali i konvencijama na koje se Hrvatska obavezala. Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad sa principima međunarodnog prava, principima prema kojima se takvi međunarodni sporazumi potpisuju isključivo sa državom BiH – kazao je Genjac.

Na kraju je naveo da SDA pozdravlja odluku Općinskog suda u Srebrenici vezano za bosanski jezik, ali ističe i da je u javnim institucijama RS-a zaposleno manje od jedan posto Bošnjaka što je protivno Ustavu RS-a da se popunjenost javnih institucija vrši na osnovu popisa iz 1991. godine do konačne implementacije Aneksa 7. Ako se ovo ne promijeni, najavili su apelaciju Ustavnom sudu.

– U javnim institucijama u RS-u zaposleno je manje od jedan posto Bošnjaka. To je 14 puta manje u odnosu na posljednji popis stanovništva, a da ne govorimo o onome iz 1991. godine. Podsjećamo da se, prema Ustavu RS obavezao, da se popunjenost javnih institucija, kada je u pitanju etnička zastupljenost, vrši prema popisu iz 1991. godine, sve do konačne implementacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma. SDA će nastaviti pravnu borbu za realizaciju ove ustavne odredbe. Između ostalog, pripremamo apelaciju Ustavnom sudu – podcrtao je Genjac.

U nastavku sjednice Glavnog odbora SDA slijede preostala pitanja, među kojima su pitanja žalbi na uvođenje povjereništava u općinskim organizacijama Gračanica, Kalesija i Tuzla.

– Očekujemo da će GO SDA potvrditi odluke Predsjedništva stranke i mislim da će time današnji rad biti iscrpljen – kazao je Genjac.

Hrvatska mora poštovati međunarodno pravo 

Na novinarsko pitanje šta se očekuje, kada je riječ o sporu oko Pelješkog mosta i gasovoda, s obzirom da je poznato da i unutar BiH nema saglasnosti oko tih pitanja, Genjac je istakao da što se tiče gradnje mosta postoji saglasnost unutar države, jer zaključak Predsjedništva BiH nije promijenjen.

– Zaključak su dužni poštovati svi oni koji predstavljaju BiH, i rješavajući ovo pitanje, provoditi ga. Druga dimenzija ovog problema je što mi vjerujemo i očekujemo podršku Evropske komisije, odnosno EU nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantnim činjenicama, dokumentima i aktima u vezi sa Pelješkim mostom. Očekujemo da će EK zatražiti od Hrvatske da, prije angažiranja odobrenih sredstava, riješi sporna pitanja sa BiH. Što se tiče gasovoda, razgovori su u toku. Također, provodimo aktivnosti da osiguramo poziciju BiH, bez obzira na različita gledanja u zemlji oko gasovoda, oko spajanja Rafinerije Brod sa gasovodom. Iznad različitih pogleda su međunarodni principi i pravo koji u toj oblasti obavezuju i BiH, a pogotovo Hrvatsku kao članicu EU – kazao je Genjac.

Na pitanje kakav je stav Glavnog odbora stranke, kada je riječ o jučerašnjem saopćenju SBB-a oko mogućeg stvaranja neke nove koalicije, Genjac je ustvrdio da se takvim stvarima bave oni koji nisu posvećeni rješavanju stvarnih pitanja od interesa za sve građane BiH.

– Mi od svih predstavnika SDA u vlasti tražimo da se posvete isključivo stabilnosti sistema, penzija, invalidsko boračke zaštite, socijalnog sistema i da to osiguraju. Što se tiče podrške Vladi Tuzlanskog kantona ona je već ranije iskazana u stavovima Predsjedništva stranke i GO SDA. Kada je riječ o trenutnim problemima na području ovog Kantona i odnosima koje tamo treba rješavati, to ćemo raditi u nastavku sjednice, a djelimično na novim sjednicama Predsjedništva – naglasio je Genjac.

Predsjednik GO SDA je dodao da je prijedlog izbornog zakona stranke vrlo sličan onome koje su uputili SDP i DF, te da se oba baziraju na popisu stanovništva iz 1991. godine.

– Oba prijedloga su u velikoj mjeri kompatibilni, samo je pitanje reda poteza i adresa – kazao je Genjac.

Na novinarsko pitanje, zašto neće biti uzet u obzir posljednji popis stanovništva, predsjednik GO SDA kazao je, da bi se tako nešto dogodilo, morao bi se promijeniti Ustav FBiH.

– Zašto? Zato što poglavlje 12. Član 7. Ustava FBiH kaže: “Za sve izračune u Federaciji za tijela vlasti koristit će se rezultati popisa stanovništva iz 1991. sve dok se Aneks 7 ne provede.” Aneks 7 je proveden kad se to proglasi, a po trenutnom stanju stvari to bi trebao uraditi OHR. Mi ne možemo predložiti promjenu Ustava jer mislimo da Aneks 7 nije proveden. Stanje na terenu je takvo da imamo desetine hiljada raseljenih lica registriranih u Federaciji, i desetine hiljada registriranih izbjeglica širom svijeta – naglasio je Genjac.

 

Faktor

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close