-TopSLIDEKultura

Zaključak Vijeća muftija po pitanju LGBT osoba

– Islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva – kaže se u zaključku Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, usvojenog na sjednici ovog vijeća 15. decembra 2015. godine kada je razmatralo stav o LGBT osobama.

U zaključku Vijeće muftija podsjeća da je brak, prema učenju islama, ugovor o bračnom životu između muškarca i žene:

Allah dž.š. u Kur'anu kaže: “O ljudi, Mi vas od jednog muškarca i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali…“. (El-Hudžurat, 13) i “i jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju” (Er-Rum, 21).

– Nedvojbeno je da se homoseksualizam u izvorima islama (Kur'anu i Sunnetu) kvalificira velikim grijehom (el-fahiše) te da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju. Svevišnji u Kur'anu kaže: “…ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne…“ (El-En'am, 151) – kaže se u zaključku Vijeća muftija.

Također, dodaje se da “nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije”.

– Allah u Kur'anu kaže: “…a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje – da pouku primite, on vas savjetuje.” (En-Nahl, 90), kaže se u zaključku koji je potpisao reisul-ulema Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Vijeća muftija.

(Preporod.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close