Zaklada ERSTE: Poziv za stipendiranje društvenog istraživanja na području srednje i istočne Europe

Zaklada ERSTE poziva istraživače, znanstvenike i praktičare iz srednje i istočne Europe na istraživanje o temama vezanim uz ekonomske i socijalno demografske promjene. Promjene koje utječu na regionalni razvoj među najznačajnijim su izazovima za budućnost izgradnje socijalne kohezije i solidarnosti u tim društvima. Istraživanje se odnosi na temu dijaspore, nacionalnih država i mainstream društava u Srednjoj i Istočnoj Europi. Stipendirani program provoditi će se u razdoblju od 2014 do 2016.

Zaklada ERSTE potiče na raspravu i analizu odnosa između dijaspore, zemlje u kojoj ona trenutno boravi i  bivše domovine, angažmanu dijaspore u ekonomskom razvoju i političkom životu, te analizu razine povezanosti dijaspore s vlašću i civilnim društvom u cjelini. Želimo istražiti ima li dijaspora negativnu ili pozitivnu ulogu u odnosima između zemlje u kojoj prebivaju i zemlje iz koje potječu. Osim toga, i u kojoj mjeri se dijaspora može vidjeti kao agent promjene.

Poziv je otvoren za istraživače, znanstvenike i praktičare iz srednje i istočne Europe, koji proučavaju ili se bave gospodarskim, političkim i kulturnim odnosima, uključujući i njihovu aktivnost na području dijaspore, međunarodnih migracija i/ili politika vezanih uz dijasporu.

Rezultati će pružiti donosiocima odluka, civilnom društvu i poslovnom svijetu osnovu za planiranje i kreiranje odluka u budućnosti, ali i za rad Zaklade ERSTE u ovoj regiji. Specifične preporuke istraživača biti će prezentirane relevantnim organizacijama aktivnim u političkoj sferi,  sferi civilnog društva i ekonomskoj sferi.

Selekciju stipendista izvršiti će žiri sastavljen od znanstvenika i stručnjaka koji će sve zaprimljene aplikacije pregledati, te intervjuirati finaliste koji će ući u uži krug. Početak jednogodišnjeg istraživačkog programa predviđen je u siječnju.

Stipendija u iznosu od 12 000 eura uključuje jednogodišnju financijsku podršku za istraživanje o predloženom radu, sudjelovanje na znanstvenim skupovima i konferencijama,  povezivanje s mrežama, te putne troškove. Na kraju programa, najbolji radovi bit će objavljeni i promovirani u cijeloj regiji. Radni jezik za radove i publikacije je Engleski.

Rok za podnošenje prijava je 24. kolovoz 2014, putem on-line sustava:https://apply.erstestiftung.org/fellowship

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close