PolitikaRegion

Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske u junu

“Drago mi je da sam imao priliku susresti se sa kolegom Zvizdićem, povodom otvaranja 20. sajma privrede razgovarali smo o unapređenju odnosa BiH i Hrvatske, o privrednoj saradnji, povećanju ulaganja i pripremama za zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske. U ovom trenutku su svi resori uključeni u pripreme i vjerujemo da će ta sjednica biti održana u junu”, kazao je Andrej Plenković.

Dodao je da su iskoristili priliku za konsultacije o evropskom putu BiH, o naporima koji se ulaže za odgovore na upitnik EU.

Plenković je izrazio nadu da će nakon evaluacije komisija predložiti da BiH dobije status kandidata kako bi se što prije odredio datum pristupanja BiH Evropskoj uniji.

“Hrvatska će biti glavni zagovaratelj i prijatelj BiH na njenom putu ka EU”, kazao je Plenković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da je sastanak bio konstruktivan i da je razgovarano o evropskom putu i evropskim integracijama te regionalnoj saradnji. Zvizdić je Plenkovića upoznao i sa kapacitetima Agrokora i Konzuma u smislu broja uposlenih i poslovanja u BiH.

“Dogovorene su i okvirne teme za zajedničku sjednicu na kojoj očekujemo potpisivanje nekoliko značajnih sporazuma i projekata koji će značiti unapređenje privredne saradnje, infrastrukturne povezanosti između BiH i Hrvatske i relaksaciju odnosa na svakom planu. Konsultovat ćemo da nema puno spornih pitanja između dvije države i u narednom periodu ćemo pripremiti adekvatne modele i zaključke za sjednicu”, zakljkučio je Zvizdić.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close