Zajednička prošlost, sadašnjost i budućnost

BiH, Srbija i Turska imaju puno razloga da unaprijede političku i ekonomsku saradnju, rečeno je nakon sastanka ministara vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, Ivana Mrkića i Ahmeta Davutoglua u Sarajevu.

Sastanak šefova diplomatija BiH, Srbije i Turske upriličen je u okviru priprema za susret na predsjedničkom nivou u Ankari, polovinom maja 2013. godine.


Zlatko Lagumdžija: “Odnosi između tri zemlje imaju uzlaznu putanju.”

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da odnosi između tri zemlje imaju uzlaznu putanju, kako na političkom tako i ekonomskom planu. Kazao je da su na sastanku identificirane oblasti o kojima će se posebno voditi računa na budućim trilateralnim sastancima. „To su ekonomija, obrazovanje, kulturna saradnja i turizam. To su oblasti u kojima ćemo nastojati da stvorimo jednu platformu za intenzivniju saradnju“, rekao je Lagumdžija.

Titel: BiH, Türkei, Serbien 
Schlagworte: BiH, Türkei.Lagumdzija, Samir Huseinovic
Wer hat das Bild gemacht/Fotograf?:Samir Huseinovic/DW Korrespondent 
Wann wurde das Bild gemacht?: Mai 2013
Wo wurde das Bild aufgenommen?: Sarajevo, Bosnien und Herzegowina 
BU 3: Ivan Mrkic - servische Aussenminister
Ivan Mrkić: “Ovakvi susreti predstavljaju daljnje stabiliziranje područja.”

Šef Srbijanske diplomatija Ivan Mrkić zadovoljan je što je ponovo u Sarajevu i što može reći da su politički odnosi između tri zemlje „sve bolji“. „Ovakvi susreti predstavljaju daljnje stabiliziranje područja, jačanje prijateljstva među zemljama regije, posebno naše tri zemlje, i time pravimo sigurnu, razvojnu perspektivu regiona. Politički odnosi su tako kvalitetni da omogućavaju veće privredno prožimanje i zajednički nastup na četvrtim tržištima“, kazao je Mrkić.

Potreba zajedništva i suživota

Titel: BiH, Türkei, Serbien 
Schlagworte: BiH, Türkei.Lagumdzija, Samir Huseinovic
Wer hat das Bild gemacht/Fotograf?:Samir Huseinovic/DW Korrespondent 
Wann wurde das Bild gemacht?: Mai 2013
Wo wurde das Bild aufgenommen?: Sarajevo, Bosnien und Herzegowina
Ahmet Davutoglu: “Prenijeli smo pozitivnu atmosferu.”

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutolu kaže kako su BiH, Srbija i Turska dijelile zajedničku prošlost, da dijele zajedničku sadašnjost i da će, sasvim sigurno, dijeliti i zajedničku budućnost. „Mislim da je uspjeh sastanaka ministara vanjskih poslova BiH, Srbije i Turske i u tome što smo našim narodima prenijeli pozitivnu atmosferu, odnosno vratili im uvjerenje, nadu i volju za suživotom, za stvaranjem što bolje saradnje i za jačanjem prijateljstva.

Jedan od naših najvećih uspjeha je u tome što su se i naši građani u to uvjerili“, rekao je Davutoglu.

Privredna i ekonomska saradnja između tri zemlje je u porastu, no analize pokazuju da nisu iskorišteni svi potencijali te da Turska intenzivnije sarađuje sa Srbijom nego sa BiH. Sarajevski sastanak u utorak (8.5.) bio je osmi sastanak predstavnika triju zemalja, a ministri su najavili kako će se ponovo sastati u oktobru u Beogradu, dok bi se predsjednici BiH, Srbije i Turske bi se za sedam dana trebali susresti u Ankari. Tada bi, kako je najavljeno, trebalo da bude upriličen i ekonomski forum privrednika triju zemalja.

Autor: Samir Huseinović

Odgovorna urednica: Belma Fazlagić-Šestić
dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close