logo
bios

Zajednička Nobelova nagrada za ekonomiju za borce protiv globalnog siromaštva

Objavljeno prije 8 mjeseci . u pon, okt 14th, 2019

Dobitnicima Nobelove nagrade iz oblasti ekonomskih nauka za 2019. godinu proglašeni su Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer “zbog njihovog eksperimentalnog pristupa ublažavanju globalnog siromaštva”.

Saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

U obrazloženju Švedske akademije navodi se da su svojim istraživanjem trojica laureata “značajno poboljšala našu sposobnost u borbi protiv globalnog siromaštva”.

The Nobel Prize@NobelPrize

BREAKING NEWS:
The 2019 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel has been awarded to Abhijit Banerjee, Esther Duflo and Michael Kremer “for their experimental approach to alleviating global poverty.”#NobelPrize

View image on Twitter

8,14911:48 AM – Oct 14, 2019Twitter Ads info and privacy6,508 people are talking about this

“U samo dvije decenije, njihov novi pristup zasnovan na eksperimentima transformisao je ekonomiju razvoja, što je polje istraživanja u procvatu. Ovogodišnji laureati su uveli novi pristup dobivanju pouzdanih odgovora o najboljim načinima borbe protiv globalnog siromaštva. Kao rezultat jedne od njihovih studija, više od pet miliona djece u Indiji je imalo koristi od program podučavanja u školama”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju Akademije nauka. 

Nagrada u oblasti ekonomskih nauka, koja je uvedena znatno kasnije i nije predviđena Nobelovim testamentom, dodjeljuje se posljednja.

Prethodno su proglašeni dobitnici nagrade za fiziologiju ili medicinu, hemiju, književnost i mir. Svečanost dodjele nagrade se održava 10. decembra, na dan kada je preminuo Alfred Nobel.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh