Kultura

Zajednička historija BiH i EU: Na današnji dan Brisel priznao nezavisnost Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina koja, kako kažu političari, napreduje ka Evropskoj uniji, na današnji dan dobila je međunarodno priznanje iz Brisela, odnosno tadašnje Evropske zajednice.

Evropska zajednica, preteča današnje Evropske unije, priznala je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i nezavisnu državu u njenim postojećim granicama 6. aprila 1992. godine. Bili su to važni dani i važni potezi međunarodne zajednice, jer je priznavanjem bosanskohercegovačke nezavisnosti naša zemlja postala subjektom međunarodnog prava.

Ona je dobila pravo da postane članica Organizacije UN, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, kao i članica svih drugih međunarodnih organizacija i agencija.

Priznanje iz Brisela, potaklo je i Sjedinjene Američke Države da priznaju nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Priznanje iz Vašingtona stiglo je dan kasnije, 7. aprila.

Međutim, očekujući priznanje BiH, nakon uspjelog referenduma o samostalnosti zemlje, snage bosanskih Srba već su dan ranije, 5. aprila, glavni grad BiH stavile pod opsadu. Omča je zatvorena nakon što su snage JNA preuzele sarajevski aerodrom. Tog 5. aprila pale su i prve žrtve na mostu Vrbanja, kada su srpske snage ubile Suadu Dilberović i Olgu Sučić dok su protestirale za mir u BiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close