Općine BiHPolitika

Zaimović o problemima i uspjesima u Brezi

Općina Breza svaki dan se gradi i obnavlja ono što je bilo uništeno i što se uništavalo unazad 20 godina. Infrastruktura, gradnja, nezaposlenost i mnogi drugi bili su problemi ove male Općine. Ceste su bile zapuštene, privreda i turizam u stalnom opadanju, a mladi su odlazili. Ali, Breza se rađa iz pepela. Dolaze investitori, mladi se zapošljavaju i ceste dobijaju ponovni sjaj. O tome i načelnik ove Općine govori.

– Šest javnih preduzeća čiji je osnivač Općina Breza su poslovala pozitivno te je smanjen budžetski deficit. Dobra vijest je da preduzeće „Komunalno Breza“, koje je prethodnih nekoliko godina bilo u teškoj situaciji, ove godine poslovalo pozitivno. Pokrenuto je Javno preduzeće Veterinarska stanica Breza, koja funkcionira izvan svih očekivanja, te su povećana izdvajanja za kapitalna ulaganja i grantove – kazao je Zaimović.

Tu su i novi projekti i investiona ulaganja. Načelnik se nada da će Breza biti ugodna za život svim građanima.

– Sve snage smo udružili da bismo Brezu napravili ugodnom za život građanima, ali i privukli investitore i turiste. Zbog toga planiramo izgradnju novog turističkog, kulturnog i sportsko-rekreativnog centra na platou Hrasno. Za nove investitore uradili smo regulacioni plan Koritnik, Potkraj te plan za industrijsku zonu i poslovnu zonu Šaš. Trudimo se da otvorimo prostor i mogućnost za nove investicije – ističe Zaimović.

Ono što je godinama problem u Brezi, a to je sportska dvorana, koja se gradi već 20 godina, ali i na tome se radi.

– Teško je u četiri godine sve stići, sve završiti, pogotovo što je i budžet nedovoljan za sve probleme koje smo imali, ali moram istaknuti da smo pkrenuli niz aktivnosti za dvoranu te ćemo ove godine u taj projekt uložiti 700.000 KM, ali se na tome nećemo zaustaviti. Povećanje budžeta će nam dati mogućnost da uložimo još milion KM, jer je dvorana osnovni preduvjet za razvoj sporta – navodi Zaimović.

Ističe da se mogu pohvaliti s dosta realiziranih i implementiranih projekata, čak 65 u 2017. i 2018. godini.

Značajniji projekti su rekonstrukcija i dogradnja saobraćajnice u Župci, projekt sanacije klizišta na lokalitetu Opreć, ucjevljenje potoka Jasike, proširenje gradskog vodovoda za naselje Bukovik. Osigurana su sredstava za izgradnju centralnog rezervoara, što znači izgradnju distributivne mreže za krajnje korisnike.
Breza planira i modernu tržnicu, ali i nova zaposlenja. Nakon izgradnje vatrogasnog doma, Brezi će biti potrebni novi vatrogasci, koje Breza nikad nije imala, te se čekala intervencija iz susjednih Općina.

– Planinara je i izgradnja vatrogasnog doma. To znači da će nam u narednom periodu trebati nekoliko vatrogasaca. Ove godine ćemo završiti planiranu modernu tržnicu te planiramo povećanje budžeta za 300.000 KM – kaže Zaimović.

Breza i dalje ima problema, ali se svakodnevno radi na njihovom rješenju.

– Gorući problem u Brezi je upravljanje otpadom. Pokrenuli smo aktivnosti za izradu pretovarne stanice, čija će prva faza biti realizirana u ovoj godini. Nadamo se da ćemo uspjeti riješiti ovaj problem za koji smo pokrenuli niz aktivnosti – ističe Zaimović.

OO SBB Breza

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close