-TopSLIDEBiHPrivreda

Zahtjevi Vladi FBiH za odustajanje od zamjene fiskalnih kasa

Nakon Vlade Kantona Sarajevo i Socijaldemokratska partija BiH zatražila je od Vlade Federacije BiH da odustane od planirane zamjene fiskalnih kasa novima u Federaciji Bosne i Hercegovine i krene u softversku fiskalizaciju.

Klub zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas je pozvao Vladu Federacije BiH da stavi van snage Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa i uvede online sistem fiskalizacije.

– U oktobru2020. godine oboren je zakon o fiskalnim sistemima u FBiH. Po samoj procjeni Vlade u smaju 2020. godine ukupno je bilo 83.547 fiskalnih kasa u FBiH. Umjesto da Vlada ukine određene fiskalne i parafiskalne namete koje je obećala privrednicima, ona sa resornim ministarstvom, koje je donijelo pravilnik, na ovaj način pokušava da izvuče 80 miliona KM iz privrede, izjavio je danas na pres-konfereciji šef Kluba zastupnika SDP-a BiH Elvir Karajbić.

Zastupnici SDP-a smatraju da treba uvesti online sistem fiskalizacije, bez ikakvog troška, po ugledu na Hrvatsku.

– Online sistem fiskalizacije omogućava potpunu transparentnost i dnevnu kontrolu svih prometa na teritoriju Hrvatske. Republika Srpska se priprema za online fiskalizaciju, a jedino kod nas se pogoduje određenim preduzećima koja su bliska vlasti da izvuku 80 miliona KM iz privrede, rekao je Karajbić.

Isti zahtjev krajem prošle sedmice uputila je Vlada Kantona Sarajevo smatrajući da je ovo novi udar na poslovne subjekte s obzirom na posljedice skoro osamnaestomjesečne pandemije koronavirusa, kao i opće uslove poslovanja.

Ministarstvo finansija FBiH objavilo je u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine od 17. septembra 2021. godine, novi Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pravilnikom je predviđana obaveza obveznika da zammijene fiskalne kase, u zavisnosti od kada je izvršena inicijalana fikslizacija, zaključno sa 30. junom 2022., 30. junom 2023. i 30. junom 2024. godine.

Za uređaje koji su inicijalno fiskalizirani od 1.9.2019. do 1.9.2021. godine , prema Pravilniku, moguće je izvršiti zamjenu fiskalnog modeula i matične ploče.

indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close