Zahtjevi građana nisu usmjereni na odbacivanje sistema „Dejton“

Rušitelji Bosne su sjeli u institucije države i sad je detaljno pokušavaju demontirati iznutra

Piše : Prof.dr. Senadin Lavić

Nemiri u Bosni ovih dana nisu spontani i planski su obezglavljeni. Zahtjevi građana koje možemo čuti u medijskim izvještajima su parcijalni, neprofilirani, donekle plauzabilni i bitno ne zadiru u promjenu političkog sistema. Oni nisu usmjereni na odbacivanje sistema „Dejton“ u kojem je Anex IV po kojem Bosna nestaje.

Protesti, dakle, nemaju radikalne intencije za odbacivanjem oktrojiranog dejtonskog ustava i sistema koji perpetuira haos, etničke konflikte, razaranje ekonomije, povećanje korupcije i nazadovanje u obrazovanju. Građani uopće ne pokazuju na sistem „Dejton“ kao glavni izvor naše drame, jer političari, koji snose veliku odgovornost za trenutno stanje, samo su jeftine „pijavice“ koje su se prikačile na sistem. Dejtonski sistem porađa ove političare i njihove korupcijske načine ponašanja.

Sumnju u spontanost protesta povećava dolazak hrvatskog premijera Milanovića u Mostar – kao da mu je to očevina – u drugu državu bez uobičajenih procedura. On kao da dolazi na“hrvatsku teritoriju“ i ponaša se sasvim u tuđmanovskom stilu, drsko, prostački i s lažne visine. Pa to je ispod svake razine, ciničko posrnuće susjeda! Šta Milanović ima raditi u Mostaru ovih dana? Šta on time demonstrira? U isto vrijeme eresovski predstavnici su u Beogradu kod svojih mentora i pravih vladara. Tako se jasno vidi ko u Bosni usmjerava glavne struje srpske i hrvatske politike. A onda dolaze Ashtonova i Füle – da riješe presudu Sejdić-Finci kao rješenje „hrvatskog pitanja“ i pritegnu bošnjačku politiku. Tu je i turski ministar vanjskih poslova A. Davutoglu. Inzko je čak ponudio vojne snage EU. Strašna pozornica i likovi na njoj. Bosna je ponovo pritisnuta. „Neko“ joj nikako ne da normalizaciju stanja!

Veoma je važno u ovome času imati pred očima sistem „Dejton“. To je važno pitanje. Zato što sistem „Dejton“ omogućava antibosanskim snagama da nekažnjeno mogu rušiti Bosnu. U institucijama države Bosne i Hercegovine sjede ljudi koji ruše državu, a pritom niko ih ne sankcionira niti procesuira. To je ciničko-nihilistički monstrum koji nam je donio Anex IV, kojim je Internacionalna zajednica prihvatila velikosrpski genocid kao metod za ostvarivanje nenormalne i nerealne politike. Rušitelji Bosne su sjeli u institucije države i sad je detaljno pokušavaju demontirati iznutra. To direktno vodi u novi rat!

Građani bi morali tražiti kraj sistemu „Dejton“ i očuvanju Republike Bosne i Hercegovine. Entiteti su rezultat genocida i time nelegalne zločinačke tvorevine na tijelu Republike. To je pravi politički ideal za koji se moramo boriti. Pritom, valja obrazovati politički narod Bosne i Hercegovine, jer će „plemena u agoniji“ dovesti do novih katastrofa. Treba tražiti političare koji će se za to boriti.

(Kliker.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close