Ostali sportoviSport

Zahra Lari je prva žena koja je na međunarodnom takmičenju u klizanju nosila hidžab

Ona je bila i prva žena koja je pomogla Ujedinjenim Arapskim Emiratima da postanu prva arapska država koja se pridružila Međunarodnoj klizačkoj uniji, uprkos potpunom odsustvu snijega i leda u Perzijskom zaljevu.

Zahra Lari je umjetničko klizanje trenirala 10 godina. Trenirala je na jednom vještačkom klizalištu u Abu Dhabiju na koje ju je otac vodio. Međutim, problem je predstavljalo to što je ona bila djevojka, a uz to još i pokrivena, te što su određeni nastupi zahtijevali klizanje s muškarcima, a to nije bilo prihvatljivo u konzervativnoj zajednici u kojoj su živjeli.

“Moj otac je smatrao da je bavljenje ovim sportom protivno našoj tradiciji i uvjerenjima, pogotovo zbog toga što sam djevojka”, izjavila je.

Razlog tome bili su i oskudni kostimi koje su odijevale sve djevojke koje su se bavile umjetničkim klizanjem, što njen otac nikako nije prihvatao i dozvoljavao.

“Kao porodica smo posjećivali takmičenja samo kako bismo bili podrška prijateljima”, dodala je ona.

Međutim, njen otac je ubrzo popustio pred željama svoje kćerke, jer je uvidio koliko je voljela ovaj sport. Zahvaljujući upravo njenoj velikoj želji i ljubavi prema klizanju, Ujedinjeni Arapski Emirati postali su prva arapska država koja se pridružila Međunarodnoj klizačkoj uniji.

“Sada je otac moja najveća podrška”, izjavila je Lari.

Kaže da ona i dalje poštuje svoju tradiciju te da na takmičenja ne nosi providne kostime, već nastupa u posebno izrađenoj odjeći koja pokriva njeno tijelo.

Međutim, ono što najviše privlači pažnju je njena marama, s obzirom na to da je ona bila prva klizačica koja ju je nosila na Evropskom prvenstvu u Canazei u Italiji 2012. godine. Tada je naišla na nerazumijevanje sudija te nisu prihvatili tačku koju je izvodila, navodeći da nije nosila adekvatnu odjeću.

“Jedan od šefova Međunarodne klizačke unije pozvao me dok sam bila u Mađarskoj. Želio je da vidi maramu kako bi shvatio koliko je sigurno takmičiti se s njom”, rekla je Lari.

Nakon toga se zalagala za promjenu pravila i kada se takmičila u Njemačkoj, sudijama je rečeno da ne smatraju nošenje marame kršenjem striktnih propisa u klizanju. Ta promjena nije trajno prihvaćena, ali iz Međunarodne klizačke unije naglašavaju da će se na tome raditi u budućnosti.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close