-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Zabilježen najtopliji dan ikada na Zemlji

Američki Nacionalni centar za predviđanje životne sredine saopštio je da je 3. jula 2023. godine na Zemlji zabilježen najtopliji dan ikada.

– Svjetska prosječna temperatura 3. jula dostigla je 17,01C (62,62 F), nadmašivši prethodni rekord od 16,9C postavljen u augustu 2016. godine – saopštili su iz Centra, odnosno njegovog Odjela meteorološke službe.

Ovog ljeta klimatske promjene podstiču ekstremne toplotne talase širom svijeta, izazivaju meteorološka upozorenja i oduzimaju brojne živote.

Od Sjeverne Amerike do Evrope, Azije i Bliskog istoka, zemlje se bore s visokim temperaturama.

U SAD-u su izdata upozorenja širom zemlje jer su sparna vrućina i opresivna vlaga pogodili šire regije.

Meksiko je takođe bio ozbiljno pogođen, sa temperaturama koje su dostigle 40C (104F). Više od 110 ljudi izgubilo je život zbog visokih temperatura u Meksiku.

Velika Britanija je proživjela svoj najtopliji juni otkako je 1884. godine počelo vođenje evidencije. Prosječna temperatura bila je 15,8C (60,44F), skoro za jedan stepen više od prethodnih maksimuma za mjesec.

U Iranu su temperature u nekim područjima dostigle nevjerovatnih 50C (122F).

U Španiji je živa skočila na 44C (111,2F). Pakistan i Indija su također pretrpjeli razorne posljedice vrućine. I Kina bilježi svoje najtoplije dane u posljednjih šest decenija, s temperaturama i do 40C (104F).

(Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close