Za Vijesti.ba Ćamil Duraković: Ako se Naser Orić ne pusti na slobodu, poručujem Vučiću da ne ide u Memorijalni centar u Potočare

Bojim se da neko slučajno nije napravio kompromis, koji se u suštini svodi na “Dajte nam Orića, evo vam rezolucija o Srebrenici”. Mi ne damo Nasera Orića i ne treba nam rezolucija, ukoliko će njegova glava biti cijena te rezolucije, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice.

VIJESTI.BA: U Ženevi je danas održan skup obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici pod sloganom ”Da se nikad ne zaboravi”. Kakve su poruke poslane sa tog skupa?

DURAKOVIĆ: Odizv građana na ovaj skup bio je najveći do sada, što dovoljno govori o tome da u ljudima u dijaspori još postoji emocija prema Srebrenici. I pored svega nepravednog što nam se dešava, poslali smo poruke mira, tolerancije, ali smo jasno stavili do znanja da neke stvari nećemo tolerisati kada je u pitanju Naser Orić, kako ni našim državnim organima, tako ni švajcarskim. Mislim da je sve ovo previše za njega, ali i činjenicom da je Orić u ćeliji, čitava Srebrenica je u ćeliji mjesec dana prije same godišnjice genocida. Naser je Srebrenica, Srebrenica je Naser. To su dvije komponente koje se ne mogu odvojiti. Imamo ogromnu podršku ljudi iz dijaspore koji će pomno pratiti i čekati konačni ishod švajcarskih organa kada je u pitanju Naser Orić. Vjerujem da će oni donijeti pravednu i politički ispravnu odluku.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste Nasera Orića, koji je u ekstradicijskom pritvoru 14 dana. Kakva su očekivanja?

DURAKOVIĆ: Juče sam razgovarao sa advokatima koji zastupaju Orića, koji intenzivno rade na prikupljanju dokaza, kako bi se apelacija što kvalitetnije pripremila i predala pravosuđu Švajcarske. Advokati vjeruju da će argumenti kojima barataju biti dovoljni da se Naser Orić čim prije pusti na slobodu.

VIJESTI.BA: Kako ste zadovoljni reakcijom države BiH kada je u pitanju slučaj Orić?

DURAKOVIĆ: Ono što me je juče zbunilo jeste da postoji mnogo deklarativne podrške, ali nedostaje zvanična komunikacija država BiH i Švajcarske. Niko iz BiH još nije dostavio zvaničnu protestnu notu Švajcarskoj, što zabrinjava i advokate u cijelom procesu. Država BiH mora poslati protestnu notu ako Orića smatra nevinim. Ako je nešto drugo u pitanju, mislim da smo svi u problemu. Situacija bi se uistinu mogla pogoršati u narednom periodu, ako se država ili barem dio koji je bošnjački jasno ne opredijeli naspram ovog slučaja. Dakle, bez kvazidiplomatije koja samo troši vrijeme. Trebaju nam jasni stavovi i protestna nota iz države prema državi, kako bi advokatski tim dalje nastavio i uspio u ovoj namjeri.

VIJESTI.BA: Ukoliko se nastavi ćutnja države BiH, strahujete li da bi zaista moglo doći do izručenja Orića Srbiji?

DURAKOVIĆ: Ovo nimalo nije neozbiljna situacija. Uspavanost države daje prostora i vremena srbijanskim organima gonjenja da pripreme kvalitetan predmet, kako to znaju da urade, te da zbog gubljenja vremena to prije dostave švajcarskim organima, koji će sigurno postupiti pravično. Igra je vremena, stoga moramo dati sve od sebe da se blagovremeno dostave svi traženi dokumenti, koje advokatski tim traži od državnih organa. Spavanje nam ne ide u prilog i bojim se da bi moglo imati fatalan ishod, odnosno da Orića izruče Srbiji, za koju dobro znamo ko je, šta je i kakve su joj namjere.

VIJESTI.BA: Kako idu pripreme za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici? 

DURAKOVIĆ: Nakon što smo usvojili zvanačan program obilježavanja 20. godišnjice genocida, uvjeren sam da će ovaj događaj promijeniti kurs aktivnosti. Očekujemo 100.000 građana koji će biti nezadovoljni ovakvim odnosom prema Oriću. Ukoliko ne budemo donijeli ispravan politički i pravni potez, bojim se da ćemo konsekvence svi snositi. Obilježavanje godišnjice genocida planetaran je dan , očekujemo svjetske zvaničnike, više od 70.000 građana, kojima će neko morati dati odgovor ukoliko se pitanje Orića ne riješi. Situacija je pet puta komplikovanije u odnosu na onu prije Orićevog hapšenja. Ovaj potez u ovom trenutku nije trebao kako ni Švajcarskoj, tako ni Srbiji. Ja ovu situaciju poredim sa hipotetičkom da je neko u Sarajevu uhapsio papu Franju. Hapšenje Nasera Orića je za svijet Srebrenice podjednak kao hapšenje pape Franje za katolički svijet.

Nema diplomatije sa Srbijom koja nam namjerno radi ovakve stvari. Srbija je saznala da će Orić doći u Švajcarsku, 10. juna uputila je hitan zahtjev pravosuđu Švajcarske da se Orić uhapsi i izruči Srbiji. Srbija to radi namjerno pred obilježavanje 20. godišnjice genocida, namjerno destabilizuju situaciju. Ono što je žalosnije jeste da naši državni organi još nasijedaju na priču dijaloga, komunikacije, pomirenja… Ne možemo dozvoliti da nas konstantno gaze, ponižavaju, a da mi konstantno glumimo naciju i liniju manjeg optora koju svako može da gazi. Naša država mora da stane iza svog naroda, kao je taj narod ne bi ostavio.

VIJESTI.BA: U javnosti se mnogo polemiše o dolasku srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida. Kakav je Vaš stav o tome?

DURAKOVIĆ: Ukoliko se slučaj Orić riješi i ako na to zaboravimo do 12. jula, uvjeren sam, imajući u vidu kakav smo narod, da možemo prihvatiti svakoga ko želi doći u Memorijalni centar i odati počast žrtvama. Svako je doborodošao, pa i Vučić, ako dolazi sa dobrim namjerama i ako nam neće raditi stvari koje nam sada rade. Ako se Naser Orić ne pusti na slobodu, poručujem Vučiću da ne ide u Memorijalni centar u Potočare i to ne samo njemu, nego svima koji mogu donijeti odluke o ovom pitanju. To je naš ultimatum.

VIJESTI.BA: Dvije rezolucije koje se tiču Srebrenice, pred Vijećem sigurnosti UN i Kongresom SAD, su spremne. Kako komentarišete ovako jak zaokret međunarodne zajednice?

DURAKOVIĆ: To je super inicijativa, ali se dešavaju stvari paralelno, konkretno slučaj Orić. Bojim se da neko slučajno nije napravio kompromis, koji se u suštini svodi na “Dajte nam Orića, evo vam rezolucija o Srebrenici”. Mi ne damo Nasera Orića i ne treba nam rezolucija, ukoliko će njegova glava biti cijena te rezolucije. Strah me je toga da se neko na globalnom političkom nivou ne igra. Orićevo hapšenje dolazi prije usvajanja rezolucija. Ako svijet trguje kroz rezoluciju, a ako rezolucija nije katarza Srbije i nekih zemalja, koje su do sada imale dilemu oko ovog pitanja, čini mi se da to nije dobro. Sa pitanjem Srebrenice se ne smije igrati, to je naša rak rana. Naser Orić ne može biti predmet manipulacije globalne politike i trgovine.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close