Za pet dana branja smilja zarada i do 1.500 maraka

Branju samoniklog ljekovitog bilja, zbog isplativosti u zaradi, okreće se sve veći broj bh. građana. Prema nekim podacima, za oko 30.000 porodica u BiH ljekovito bilje jedini je izvor prihoda.

Naporno i opasno

Davorča Opačak iz Gruda kaže da godinama po hercegovačkim brdima i kršu sakuplja ljekovite trave i bilje, prvenstveno smilje i kadulju, od čega prehranjuje svoju četveročlanu porodicu. Kaže da, berući smilje u sezoni, samo za pet dana može zaraditi i do 1.500 KM.

– Da smilja ima u većim količinama i da ga požari ne uništavaju, čovjek ne bi znao šta bi s parama. Muž mi je nezaposlen. Imamo dvoje djece. Primorana sam ovo raditi da bih prehranila porodicu, a bogami se i isplati ako se čovjek posveti tome. Za tri sata naberem i do 130 kilograma smilja. Ono se prodaje sirovo i za dan znam zaraditi do 300 KM – kaže nam Davorka.

Svim nezaposlenim osobama Opačak preporučuje da se okrenu ovom izvoru zarade.

– Može se zaraditi fino i kad je kadulja u pitanju, koja se prodaje sušena. Od dva kilograma sirove može se dobiti oko 0,75 kilograma suhe kadulje. Međutim, ovaj posao je naporan i rizičan, budući da je ljeti sve puno poskoka – kaže Davorka.

Počinje sezona

Iz grudske firme “Kadulja”, koja vrši otkup bilja, ističu da se isplata novca beračima vrši odmah nakon predaje. Mate Vrdoljak, suvlasnik ove firme, kaže da je branje bilja itekako isplativ posao jer svaki berač u prosjeku dnevno može zaraditi 50 KM.

 

Vrdoljak: Unosan posao

 

– Kilogram suhe kadulje je dvije KM, sirovog smilja 2,30 KM, a sirovog bršljena jednu KM. Sezona smilja počinje već polovinom maja i traje sve do polovine jula. U junu potom počinje sezona cvijeta lipe, a kadulje u julu, pa sve do decembra – kaže Vrdoljak.
Izvoz u porastu

Zanimljivo je i da je izvoz ljekovitog bilja iz BiH u stalnom porastu. Lani ga je samo u prvih devet mjeseci izvezeno u vrijednosti od 16,6 miliona KM, što je 70 posto više nego u istom periodu 2012. godine. Najviše se izvozi u zemlje zapadne Evrope.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close