Za odgađanje lokalnih izbora neophodna je promjena Ustava FBiH

Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je danas kako prijedlog za odgađanje lokalnih izbora zahtijeva promjenu Ustav Federacije BiH.

”Potrebno je napraviti politički konsenzus oko nekih stvari i onda kazati da je to razlog za spajanje, odnosno odgađanje lokalnih izbora. Znamo kako se i po kojoj proceduri mijenja Ustav FBiH“, navela je Krišto, u pauzi zasjedanja ovog tijela.

Napomenula je kako se lokalni izbori tiču promjena Ustava i za Grad Mostar, pa i za neka druga rješenja. Takođe, navela je i implementaciju presude Suda u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci”.

”Da bi mi bili za odgodu lokalnih izbora ako bi imali pravno utemeljenje za to, a to po meni podrazumijeva postizanje političkog konsenzusa oko ovih stvari. A, to je promjena Ustava FBiH i rješenja za Grad Mostar . Zbog toga bi zapravo i trebali odgoditi izbore kako bi onda bili duže u promjeni procedure izbornog zakonodavstva i kako bi sve te stvari mogli završiti Ukoliko ne bi, sama po sebi odluka u ovom trenutku da kažemo odgađamo ili prolongiramo lokalne izbore do 2018., a da ništa drugo nismo uradili nego samo na tehničkoj razini, mislim da bi bila neozbiljna od bilo kojih političkih predstavnika i Interresorne radne skupine”, istakla je Krišto.

Govoreći o Gradu Mostaru, Krišto ističe da više nije vrijeme za Grad Mostar tražiti, bilo na koji način, privremena rješenja.

”To nas je i dovelo danas da smo tu gdje jesmo i da teško možemo, upravo iz tih razloga, nametanja tih odluka i Statuta Grada Mostara, da smo u ovakvoj poziciji. Naravno, svaka politička stranka i predstavnici određenih naroda imaju pravo na svoje stajalište i imaju svoje stavove”, kazala je Krišto.
Dodala je da se HDZ BiH zalaže da, ako su rješenja koja se predlažu za Grad Mostar prihvatljiva za grad Mostar, onda ona moraju biti prihvatljiva i za druge gradove u Federaciji BiH.

”Mi predlažemo da je to jedinstven grad i da tražimo u okviru toga rješenja. Prihvaćamo i druge princip i u svakom slučaju, uz rješenja za grad Mostar moramo tražiti rješenja i za grad Travnik, najmanje. Moramo tražiti i rješenja za Evropsku presudu Suda u Strazburu i mnoge druge koje su nam sada kao otvorena pitanja kad je u pitanju Izborni zakona”, zaključila je Krišto.

Govoreći o izbornom cenzusu, Krišto je kazala da HDZ o tom pitanju nema neki poseban stav.

”Osobno je promišljanje da, recimo na lokalnoj razini ostavimo ovaj prag. Mislim da bi to bilo jedno optimalno rješenje kad su u pitanju lokalni izbori. Kad su u pitanju opći izbori, odnosno od razine kantona, Federacije i razine države, možda bi trebalo razmišljati o tome da se podigne, a koliko će to biti, to će biti stvar kompromisa i dogovora svih”, kazala je Krišto, dodajući da će dati podršku i eventualno većinskom prijedlogu za ostanak na snazi sadašnje odredbe o ostanku na snazi tri posto cenzusa.

Po njenim riječima, pitanje otvorenih ili zatvorenih lista je, prije svega, političko pitanje.

”Dok nemamo riješenu presudu, izbor članova Predsjedništva, izbor izaslanika za Dom naroda, mi možda teško s političkog aspekta možemo govoriti o tome da liste potpuno zatvorimo. Zatvorene liste bi opet imale određenu vrstu prednosti. One bi rješavale mnoga otvorena pitanja kad ih danas gledamo s aspekta Izbornog zakona, od problema biračkih odbora do brže uspsotave vlasti”, rekla je Krišto.

(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close